Gezi Direnişi sırasında polislerce öldürülen Berkin Elvan’ın soruşturmasıyla ilgili yaptıkları haberler nedeniyle yargılanan gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar'ın savcı tarafından cezalandırılmaları istendi.

Savcı, Berkin Elvan haberleri nedeniyle yargılanan gazetecileri cezalandırmakta ısrarcı

Gazetemiz BirGün ve Cumhuriyet’te, Berkin Elvan’ın öldürülmesi olayıyla ilgili yaptıkları haberler nedeniyle ‘terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermekten’ yargılanan gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar hakkında savcı hapis istedi.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada Canan Coşkun ve avukatı hazır bulunurken, Uğur ve Açar duruşmaya katılmadı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Savcı mütalaasında gazetecilerin yaptıkları haber nedeniyle üzerlerine atılı suçu işlediklerini ifade ederek Coşkun, Acar ve Uğur’un cezalandırılmasını istedi.

Ardından söz alan Coşkun’un avukatı, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti.

Gazetecilere mütalaaya karşı savunma yapmaları süre veren mahkeme bir sonraki duruşmanın 7 Ekim 2021’de yapılmasını kararlaştırdı.

ÜÇ YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

Gezi Direnişi’nin devam ettiği 16 Haziran 2013’te İstanbul Okmeydanı’nda polisin arkasından attığı gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, vurulduktan 269 gün sonra, 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.

11 Mart 2016’da Cumhuriyet’te yayımlanan “Berkin Elvan’ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı” ve BirGün’de yayınlanan “Berkin Soruşturmasındaki Gizlilik Kararının Sebebi: Katilin İtibarı Zedelenmesin” başlıklı habere nedeniyle Cumhuriyet’ten Canan Coşkun, Ali Açar ve BirGün’den Can Uğur’a Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca “terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermek” suçlamasıyla olaydan 3 yıl sonra 5 Aralık 2019’da dava açıldı.

İddianamede, soruşturmada adı geçen polislerden birinin kimliğinin açıklandığı ve söz konusu polisin ‘hedef gösterildiği’ öne sürüldü.

Gazeteciler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası isteniyor.