3’ü tutuklu 6 gazetecinin yargılandığı Sosyal Medya Davası bugün başlıyor. Savcılığın hazırladığı 9 sayfalık iddianamede ‘delil’den çok sosyal medya hesaplarından bahsediliyor

Savcılığın delili yok, ‘hesabı’ var!

UĞUR KOÇ ugurkoc@birgun.net @Ugurkoc_

Kamuoyunda ‘Sosyal Medya Davası’ olarak bilinen 6 gazetecinin yargılandığı dava bugün Çağlayan Adliyesi’nde başlıyor. Gözaltına alındıktan 304 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak gazeteciler, ‘devlet sırrı’nı ifşa etmek ve terör örgütü üyeliği gibi suçlarla yargılanıyor.

Savcı Yakup Ali Kahveci’nin hazırladığı iddianamede RedHack’in hacklediği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin ‘duruma göre devlet sırrı’ olduğu iddia ediliyor. Gazetecilerin maillerle ilgili sosyal medyada kurulan bir gruba iradeleri dışında eklenmesini suç isnadı için yeterli gören savcılık, bu maillerin haberleştirilmesinin ‘gazetecilik faaliyeti sayılamayacağını’ da öne sürüyor.

İddianamede davanın tutuklu sanıkları Mahir Kanaat’in 24, Tunca Öğreten’in 19, Ömer Çelik’in de 16.5 yıla kadar; tutuksuz sanıkları Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu’nun ise 16.5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Bugün saat 11:00’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşmada 304 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak gazeteciler hakkındaki iddianamenin dayanaksız suçlamalarını 5 başlık altında topladık:

Mahkeme hâlâ bilirkişi istemedi
“ BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat’e yöneltilen suçlamaların en dikkat çekeni 17-25 Aralık sürecine dair. Savcılık, Mahir Kanaat’in bilgisayarından 25 Aralık fezlekesinin ‘orijinal’ halinin çıktığını, bunun da Kanaat’in FETÖ üyesi olduğunu kanıtladığını iddia ediyor.

Ne var ki BirGün’ün avukatları nöbetçi mahkemede görülen ilk duruşmada bu iddiayı çürütmüştü. BirGün’ün avukatları, bugün dahi bu dosyaların internet ortamından indirildiğinde belgenin oluşturulma tarihinin değişmediğini mahkeme heyetinin önünde uygulamalı olarak göstermişti.

Bunlara rağmen mahkeme, savcılığın iddiasının ciddi bir soru işareti taşımasına rağmen 10 aydır konuyla ilgili bir bilirkişi raporu istemedi. Böylece Kanaat’e bugün, 10 ay önce çürütülen iddia tekrar sorulacak!

Delil yok, ‘hesap’ var
“ İddianamede en çok tekrar edilen kavramlar da oldukça ilginç. Suçlanan gazeteciler hakkında elde edilen delillerin aktarıldığı bölümde ‘delil’ ifadesi yalnızca bir kez geçiyor. Buna karşın ‘hesap (mail ya da Twitter hesabı)’ ifadesi 36 kez, ‘paylaşım (Twitter paylaşımı)’ ifadesi 25 kez, ‘haber’ ifadesi 25 kez, ‘Twitter’ ifadesi 24 kez, ‘Algı’ ifadesi ise 14 kez geçiyor.
Gazetecilerin Twitter üzerinden takip ettikleri ve takip edildikleri hesaplar da savcılığın iddianamesinde ‘suç’ isnadı için bir araca dönüşüyor.

Duruma göre devlet sırrı
“ İddianame, belki de hukuk literatürüne de yeni bir kavram armağan ediyor. Savcılığın iddiasına göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın mailleri “duruma göre devlet sırrı” sayılabilir!

Haber yapmak gazetecilik değilmiş
“ Savcılık, haber yapmayı gazetecilik faaliyeti olarak da değerlendirmiyor. İddianamede aynen şu satırlar yer alıyor: “şüphelilerin sosyal ve eğitim durumları göz önüne alındığında bahsi geçen hukuka aykırı yöntemlerle ele geçirilen bu verilerin bu özelliklerini bilebilecek durumda oldukları, bu nedenle de savunmalarında bahsi geçtiği üzere, bu faaliyetlerinin gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceği, şüphelilerin farklı görüş ve sosyal çevrelerden gelmelerine rağmen yukarıda izah edilen amaç çerçevesinde fiil ve eylem birlikteliği içerisine girdikleri…”

Devlet sırrı kişisel mailde
“ Berat Albayrak’ın maillerinin Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Albayrak şahsında hükümeti yıpratmak amaçlı haberleştirildiği öne sürülüyor. Bakanlığın stratejik faaliyet ve işlemlerine ilişkin bilgilerin manipüle edildiği öne sürülen iddianamede ‘devlet sırrı’ niteliğinde olan bu bilgilerin Berat Albayrak’ın kişisel mail hesabında neden bulunduğu ise sorgulanmıyor.

***

“Gazetecileri yalnız bırakmayacağız”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da “Sosyal Medya Davası”na katılım çağrısı yaptı. CHP'li Yarkadaş, “Tam 304 gündür asılsız suçlamalarla cezaevinde tutulan gazeteci arkadaşlarımızın yalnız olmadığını iktidara göstereceğiz” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nu Maltepe Cezaevi'ndeki ziyaretinin ardından BirGün'e konuşan Yarkadaş, “Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik niçin cezaevinde tutuluyor? Bu sorunun cevabını kimse veremiyor” dedi.
Kamuoyunun “Sosyal Medya Davası” üzerinden korkutulmaya çalışıldığını belirten Yarkadaş, “İktidar, kendi yolsuzlukları üzerine hiç kimse yazıp çizemesin, konuşamasın diye bu davayı açtırdı” ifadesini kullandı.