Danıştay kararına rağmen Şavşat HES projesi için arazide dinamit patlatılması bölge halkının tepkisine neden oldu. Şavşatlılar inşaata karşı nöbet tutuyor

Şavşat’ta HES nöbeti

OLGU KUNDAKÇI- olgukundakci@birgun.net

Artvin Şavşat’ta Mansurat Deresi’ne yapılmak istenen Şavşat HES’in inşaatına Danıştay kararına rağmen başlanmak isteniyor. Projeyi yürüten 2M firmasının HES tüneli için araziye dinamit yerleştirdiğini öğrenen Şavşatlılar, önceki gün dinamitlerin patlatılmasına engel oldu. Şirketin dün sabah erken saatlerde dinamit patlatması üzerine ise HES inşaatına karşı alanda nöbet başladı. Bölge halkı “Suyumuzun elimizden alınmasına, doğamızın tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz” diyor.

Köylüler habersiz
Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu sözcüsü Alimerdan Aymelek, “HES tünelini açmak için araziye dinamit yerleştirmişler. Çalışmanın hukuka aykırı olduğunu bildirerek önlem alınması için ilgili kurumlara başvurduk. Sabah geldiğimizde dinamiti patlattıklarını gördük. İş makinelerini çekmişler. Her an gelme ihtimallerini göz önüne alarak nöbete başladık. Alelacele, yangından mal kaçırırcasına inşaata başlamak istiyorlar” diyor.

Tepeköy, Kurudere, Köprüyaka, Küplüce köyleri HES projesinden etkilenecek köyler arasında. Köy muhtarları Şavşat HES için patlatılan dinamitin yasal olmadığı, ilgili köylerin bilgisi dahilinde olmadığı, güvenlik önlemi alınmadığı gerekçesiyle savcılığa başvurdu.Köprükaya köyü Muhtarı Seyfettin Yılmaz, “Köyümüzün 100 metre altından tünelle geçerek altımızı oyacaklar. Köy muhtarlarının haberi olmadan bizim altımıza dinamit yerleştirmişler. Bu projeye karşı sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Şavşat’ta toplam 21 HES projesi var. Bu projelerin 5’i Şavşat HES’in de yapılmak istendiği Mansurat Deresi üzerinde. Bu dere üstünde yapılmak istenen Armutlu I-II HES projelerinin ÇED raporu bölge halkının açtığı davada iptal edilmişti. Şavşatlılar, 5 HES hayata geçirildiği takdirde, derenin tamamen kuruyacağından bölgede tarımın biteceğinden endişeli.

Danıştay bozmuştu
Şavşat HES’in ÇED Olumlu kararının iptali için açılan davada Rize İdare Mahkemesi’nin aldığı zaman aşımından ret kararı Danıştay tarafından bozulmuştu. Dosyanın esastan incelenme olanağı doğdu. Dava avukatı Halis Yıldırım, “ Nasıl ki Armutlu HES’te ÇED raporu iptal edildiyse biz burada da iptal edilebileceğini düşünüyoruz. Çünkü Armutlu HES davasında tespit edildiği gibi, Artvin’de Çoruh havzasındaki bütün HES’lerin ve diğer çevreyi etkileyecek projelerin kümülatif olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak Şavşat HES’in ÇED raporunda böyle bir kümülatif etki değerlendirmesi yok. Mahkemenin lehimize karar verebileceğini düşünürken, şirketin bu tür bir faaliyete başlamasını hukuka aykırı buluyoruz” dedi.