Savunma da ayağa kalktı
Fotoğraf: DHA

HABER MERKEZİ

İstanbul’da, cezaevinden yeni tahliye olan Abdullah Türkoğlu’nun kendisine açılan tazminat davasını geri çekmedikleri gerekçesiyle bürosunda öldürdüğü avukat Servet Bakırtaş Eyüp Sultan Camii’ndeki törenle son yolculuğuna uğurlandı. Eşi Günsenin Bakırtaş ve çocukları Ezgi Bakırtaş, Selçuk Meriç, Baran Meriç taziyeleri kabul etti. Bakırtaş’ın cübbesi tabutuna sarıldı.


Avukatlar susmadı asla susmayacak

Doktor Ekrem Karakaya ile aynı gün Avukat Servet Bakırtaş’ın da katledilmesi meslektaşlarını ayağa kaldırdı. Avukatlar, dün tüm adliyelerde ortak bildiriyi okudu.

Saldırıya ilişkin İstanbul Barosu’nun çağrısı üzerine avukatlar Bakırköy Adliyesi önünde toplandı. Eyleme Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Avukat Bakırtaş’ın ailesi ve çok sayıda avukat katıldı.

Durakoğlu, Türkiye’de bütün adliyelerde saat 11.00’de, aynı anda okunacak olan bildiriyi okudu. Durakoğlu, "Dün Bakırköy’de bir meslektaşımızı alçakça sıkılan kurşunlara kurban verdik. Avukat Servet Bakırtaş sadece ve yalnız avukatlık yaptığı için öldürüldü. Biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği. ‘Savunma olmazsa, yargılama olmaz’ diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize şimdi bir özel müdafi olmazsa bu katil zanlısını da zorunlu olarak bir avukat savunacak. Dün öyle oldu sorguda. Biliyoruz ki başımız sağ olamayacak bizim. Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Avukat Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız. Sözün bittiği yerdeyiz."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da "Maalesef ki son dönemlerde şiddet artarak diplomalı profesyonellere yöneliyor. Bunun sebeplerini iyi düşünmeli ve iyi sorgulamalıyız. Dün Konya’da bir doktoru sadece ve sadece işini yaptığı için katlettiler. Bunları artık bireysel münferit olaylar olarak göremeyiz. Avukata dönük şiddet, tüm yurttaşlara dönük şiddettir. Avukatların yaşam haklarına yönelik saldırılara karşı çözülmesi için etkili politikaların hayat geçirilmesi için yetkilileri uyarıyor. Yapılmadığı takdirde Türkiye’deki 170 bin avukatın örgütlü güçleri olan barolarla birlikte eylemsel tavra geçeceğini buradan ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

Ankara Barosu üyesi avukatlar Bakırtaş’ın öldürülmesi nedeniyle adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Ankara Barosu Başkanı avukat Mehmet Eren Turan, Bakırtaş’ın sadece avukatlık yaptığı için öldürüldüğünü belirterek, ayın bildiriyi okudu.

Açıklamanın ardından avukatlar, meslektaşlarının öldürülmesini dakikalarca alkışlayarak, protesto etti.

İzmir Barosu da adliye önünde basın açıklaması yaptı. Avukatlar “Bir yanda ekonomik şiddet öbür yanda ölüm yeter artık” yazılı pankart taşıyarak sık sık “Savunma susmadı susmayacak” sloganları attı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, avukatların bir yandan ekonomik sıkıntılar diğer yandan ölümle mücadele ettiklerini ifade etti.