Avukatlara yönelik şiddet devam ediyor. Müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatlar emniyetten darbedilerek atıldı. Avukatlar, "Kolluk, şiddetin hesabını verecek" dedi.

Savunma susmayacak
Şiddet gören avukatlar yaralandı. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

Avukata dönük şiddet vakaları, son yıllarda avukatların görevlerini yürütemeyecekleri kadar arttı. Özellikle toplumsal olaylarda avukatlar, şiddetle karşılaşıyor. Son olarak Suruç Katliamı’nın 8. yılında gözaltına alınan müvekkileriyle görüşmek isteyen avukatlar emniyetten darbedilerek dışarı atıldı. 

Suruç Katliamı’nın 8. yılında, önceki gün Kadıköy’deki Halitağa Caddesi’nde yapılan oturma eylemine polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltılar yaklaşık 3 saat sonra Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Avukatlarıyla görüştürülmeden bekletilen 121 kişi ifadeleri alınmadan İstanbul’un pek çok farklı noktasındaki hastanelerden yaklaşık 11 saat sonra serbest bırakılmaya başlandı. 33 kişi hakkında ise mevcutlu kararı olduğu öğrenildi. Artı TV muhabiri Umut Taştan da ters kelepçeyle gözaltına alındı. Gazete yayına hazırlandığı sırada serbest bırakılmamıştı.

Gözaltına alınanlar için emniyete giden avukatlar, müvekkilleri ile görüşmek istedi. Bu talepleri karşılanmayan avukatlar darbedilip yaka paça dışarıya atıldılar. 8 saat emniyette bekledikten sonra dışarıya atılan avukatlara 10’ar kişilik listeler ile ifadelerin alınmaya başlanacağı söylendi. Avukatlar bu koşullarda ifadelere katılmayacaklarını ileterek, nöbetçi Cumhuriyet Savcısı ile görüşmek üzere Kartal Adliyesi’ne gitti. Avukatlar Kartal Adliyesi’ne geçtikten sonra Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden 33 kişinin isimlerini öğrenebildiler. 

GÖZDAĞI VERİYORLAR

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Çiğdem Akbulut, avukatlara yönelik artan şiddete ilişkin, "Avukatlara, özellikle de toplumsal hak ve özgürlükler mücadelesinde aktif şekilde yer alan avukatlara yönelik bu şiddet yeni değil. Çok uzun zamandır mesleğimizi icra ediş şeklimiz, avukatlık faaliyetlerimiz sebebi ile hedef gösteriliyor, tutuklanıyoruz. Ancak çok açık bir şekilde son 2 yıldır her toplumsal olayda belki gün be gün iktidar güdümündeki polisin şiddeti ile doğrudan karşı karşıya kalıyoruz. İktidarın baskı ve zoru giderek artırdığı son bir kaç yıllık döneminde, her türlü hak arayışında muhalif halk kesimlerinin yanında yer aldığımız için bu şiddete maruz kaldığımızı biliyoruz" diye konuştu. 

"Bize uygulanan şiddet, avukatlık mesleğini halkın haklarından yana kullanmayı tercih eden meslektaşlarımıza verilmek istenen bir gözdağı" diyen Akbulut, "Bıkmadığımız, vazgeçmediğimiz için de şiddetin dozu da sürekli artıyor. Bugün bize hiç bir cezai kaygı gütmeden fütursuzca fiziksel şiddet uygulayan kolluk geçmişte olduğu gibi şiddetinin, hesabını mutlaka verecek, yargılanacak. Savunma asla susmayacak" ifadelerini kullandı.