İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde kişiye özel ilanlarla 195 kişiye öğretim üyesi kadrosu açıldı, ayrıca birçok kişi sınavsız şube müdürü yapıldı. Sayıştay, üniversiteye liyakat uyarısı yaptı.

Sayıştay’dan kişiye özel ilan ve ‘liyakat’ uyarısı

Mustafa Kömüş

Rektör yardımcılarının kızlarını öğretim üyesi yapmasıyla ve öğrencisi olmayan bölümlere AKP’li akademisyenlerin atanmasıyla gündeme gelen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne Sayıştay’dan ‘liyakat’ uyarısı geldi.

Sayıştay, üniversitenin öğretim üyesi kadrolarına ‘eşitlik ve liyakat’ ilkesine aykırı atamalar yapıldığını tespit etti. Raporda üniversitenin kişiye özel ilanlar verdiği aktarıldı ve bununla ilgili örnekler sıralandı. O örneklerden ikisi şöyle:

■ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalı Profesör kadrosu için, doçentlik unvanını Türk Dili alanında almış olmak. Eski Uygurca ve Çağatay Türkçesi üzerine çalışmalar yapmış olmak.

■ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü İktisat Tarihi Anabilim Dalı Profesör kadrosu için, doçentliğini Makro İktisat alanından almış olmak, Tasarruf Açığı ve ArGe Harcamaları, Denge Döviz Kurundan Sapma ve Türkiye’de Para Talebi İstikrarının Yapısal Kırılmalar Altında İncelenmesi konularında çalışmalar yapmış olmak.

195 KADROYA BİRER BAŞVURU

Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Alım yapılacak öğretim üyeliği kadroları için ek kriterler getirilirken objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmemiş, ilanların büyük çoğunluğunda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istenmiştir. Bunun sonucunda da, alım yapılacak toplam 195 kadronun tamamı için sadece birer kişi başvuru yapabilmiş ve aynı kişiler kadrolara alınmıştır.”

KANUNA AYKIRILIK TEŞKİL EDİYOR

Sayıştay üniversiteyi şu şekilde uyardı: “Üniversitenin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek koşulların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olmasının, Anayasa’nın eşitlik ilkesi ile Yükseköğretim Kanunu’na aykırılık teşkil ettiği üniversitenin kanunlarla belirlenen amaçlarına ulaşması açısından risk oluşturduğu değerlendirilmektedir.”

SINAVSIZ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Yine raporda şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız atama yapıldığı aktarıldı. Üniversitenin kurulduğu 2010 yılından beri hiç müdürlük sınavı açılmadığı belirtilen raporda müdürlük kadrolarına daha üst görev olarak kabul edilen fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanların atandığı ifade edildi. Kısa süreli atamalarla üst görevlere getirilen kişilerin, yönetmeliğin istisna hükmünden yararlanılarak şube müdürlüğü kadrolarına getirildiği, eşitlik ve liyakat esasının göz ardı edildiği dile getirildi.