Tek işi otopark işletmeciliği olan ve onu da ihalesiz şekilde taşerona yaptıran ADÜAŞ’ta yönetim kurulu üyeleri, 2017’de alınan tasfiye kararını uygulamadı. Şirket yönetimi, 2 milyon TL’yi aşkın faaliyet zararının ortaya çıktığı 2018’de 385 bin TL maaş aldı

Sayıştay ‘kapatın’ diyor yönetim maaş alıyor


Hüseyin Şimşek

2008 yılında alınan kararla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) devredilen, o tarihten bu yana görev alanı daralan Ankara Doğal Elektrik Üretim Şirketi (ADÜAŞ) alınan tasfiye kararını yıllardır uygulamıyor, yöneticileri ise yüzbinlerce TL maaş almayı sürdürüyor.

ADÜAŞ 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda, tek işi otopark işletmeciliği olan, bu işlemi de ihalesiz bir şekilde taşeron firmaya yaptıran şirketin bir an önce kapatılması istendi. Rapora göre, 2017’de tasfiye kararı alınmasına karşın kararı uygulamayan şirket yöneticileri ÖİB Proje Grup Başkanı Yavuz Sultan Kansız, Hazine ve Maliye Bakanlığı danışmanları Mustafa Çolak ile Recep Demir ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Yıldırım Bozbıyık ve ÖİB Daire Başkanı Hakan Aktürk, toplam 385 bin 214 TL maaş aldı. Şirkette işçi statüsünde çalışan personele ise toplamda 748 bin 506 TL ödeme yapıldı.

Sayıştay, şirketin tasfiye sürecinin daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “ADÜAŞ’ın, mevcut faaliyetlerinden kaynak yaratılamadığı gibi, 2018 yılı itibariyle yıllık 4,6 milyon TL’yi aşan giderinin bulunduğu dikkate alındığında, bu haliyle varlığını devam ettirmesi kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılamamasına sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı.

OTOPARK İŞLETMESİ

Denetçiler, otopark işletmeciliğinin, doğrudan temin limitinin üzerinde tutarla bir firmaya ikişer aylık sürelerle verildiğini tespit etti. Bu yöntemin hatalı olduğunu bildiren Sayıştay, bunun yerine açık ihale yönteminin izlenmesi gerektiğini bildirdi.

KONTROL BİRİMİ YOK

Sayıştay’ın bir diğer tespiti, şirketin iç denetim ve kontrol sistemine yönelik oldu. Kurumda iç denetim faaliyetlerinin yerine getirilmediğini bildiren Sayıştay denetçileri, “Şirketin iç kontrol sistemine ilişkin olarak kurumsal risk yönetim çalışmaları yapılmamıştır. Yönetim, sistemli bir şekilde analizler yaparak şirketin amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyebilecek iç ve dış risklerini tanımlayarak değerlendirmemiştir” tespitini yaptı.

FAİZ GELİRLERİ ZARARI ÖRTTÜ

Şirketin yıllardır üretim yapmadığına dikkati çeken Sayıştay, en önemli gelir kaynaklarının ise otopark işletmeciliğinden elde edilen tutar ile bankalardan ödenen faiz gelirleri olduğunu tespit etti. Rapora göre, yıl boyunca 2 milyon 469 bin TL faaliyet zararı ortaya çıktı ancak bu gelirler nedeniyle zarar telafi edildi.