AB'de serbest dolaşım sağlayan Schengen Anlaşması koronavirüs salgını nedeniyle bazı Avrupa ülkeleri tarafından askıya alınıyor. ABD'de ise ülke içi seyahat yasağı gündeme geldi

Schengen askıya alınıyor

Dünyada yeni tip koronavirüs tanısı konan kişilerin sayısı 150 bini aşarken, bu krizin 'merkez üssü' haline gelen Avrupa, salgının yayılmasını önlemek amacıyla tedbirlerini artırmaya devam ediyor. Bazı Avrupa ülkelerinin sınırlarını kapatmasıyla birlikte Avrupa Birliği'nin (AB) temelini oluşturan ve serbest dolaşım sağlayan Schengen Anlaşması askıya alınmaya başlandı.

Çekya, 15 ülkeyle sınırlarını kapatma kararı aldı. Çin, Güney Kore, İran, İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Hollanda, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Fransa'dan ülkeye girişler ile Çekya vatandaşlarının bu ülkelere seyahat etmeleri yasaklandı.

Ülkede bugünden itibaren genel seyahat yasağı uygulamaya girecek. AB üyesi olmayan ancak Schengen sistemine dahil olan İsviçre ve Norveç vatandaşları da Çekya'ya giremeyecek.

Slovakya'da da genel seyahat yasağı yönünde bir uygulamaya karar verilirken, Polonyalı vatandaşlar bu uygulamanın dışında bırakıldı. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Kovid-19'dan dolayı ülkenin hava ve kara sınırlarının kapatılacağını duyurdu. Danimarka da 13 Nisan'a kadar kapılarını tüm turistlere kapatırken, Danimarka vatandaşları ve oturum izni olan yabancılar istisna tutuldu.

Almanya, Fransa sınırında kontrolleri sıkılaştırırken İtalya, İsviçre, İspanya'dan yapılan uçuşlar askıya alındı. Litvanya sınırları kapatmayı planladığını duyurdu ancak bu yönde kesin karar henüz açıklanmadı. Malta hükümeti ise İtalya, Almanya, Fransa, İspanya ve İsviçre'den gelen yolculara kapılarını kapattı.

FRANSA'DAN ÖNERİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin artırılmasını, hatta risk altındaki ülkelere girişin yasaklanmasını" önerdi. Önerinin gelecek günlerde değerlendirileceği aktarıldı.

ÜLKE İÇİ SEYAHAT YASAĞI GÜNDEMDE

ABD yeni koronavirüs salgını nedeniyle AB ülkelerine yönelik seyahat yasağı kapsamına İngiltere ve İrlanda’nın da alınacağını açıklarken, zorunlu olmayan durumlarda ülke içinde de seyahat edilmemesini istedi. Yeni koronavirüsle (KOVİD-19) mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Zorunlu değilseniz seyahat etmeyin. Bu şeyin sona ermesini istiyoruz. Çok sayıda insana bulaşmasını istemiyoruz” dedi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tüm personel ve ailelerinin 11 Mayıs’a kadar Amerika içinde seyahatlerine kısıtlama getirildiğini açıklamıştı.