Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, Filmmor, MEDİAR, KA-DER ve Mor Çatı tarafından...

GSÜ REKTÖRLÜĞÜ CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONFERANSINI İPTAL ETTİ!
Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, Filmmor, MEDİAR, KA-DER ve Mor Çatı tarafından düzenlenen Cinsiyet Eşitliğinin İnşası Konferansı'na yer tahsisi konusunda verdiği izni iptal etti. Gerekçe: Sebahat Tuncel'in katılımcılar arasında olması!
Galatasaray Üniversitesi'nde 5-6 Ekim tarihleri arasında yapılması planlanan “Cinsiyet Eşitliğinin İnşası, İsveç-Türkiye Deneyimleri Konferansı”, Sebahat Tuncel'in katılımcılar arasında olması gerekçesiyle iptal edildi. İsveç ve Türkiye'de benzer alanlarda deneyimli kadınlar ile kadın kurumlarını buluşturmak, ekonomik ve politik katılım, eşitsizlik, şiddetle mücadele ve kadın-erkek eşitliğinin inşası pratiklerine dayalı somut deneyimleri paylaşmak amacıyla düzenlenmesi planlanan konferans üniversite yönetiminin yasakçı zihniyetine takıldı.
Filmmor, MEDİAR, KA.DER ve Mor Çatı’nın hazırladığı, İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle gerçekleşen konferansa, bu alanda deneyimli kadınların yanı sıra, İsveç Yeşiller Partisi üyeleri ile Türkiye’den TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyeleri dahil birçok siyasi partiden milletvekili kadınlar da katılacaktı.
KATILIMCILAR ÇOK ÖNCE BİLDİRİLMİŞTİ
Konferansı düzenleyen kadın örgütlerinin yaptığı açıklamaya göre, konferans programı ve katılımcıları çok önceden üniversiteye bildirilmiş ve rektörlük tarafından onaylanmıştı. Ancak üniversite rektörlüğü 17 Eylül'de Sebahat Tuncel'in konferans katılımcıları arasından çıkarılmasını talep etti. Kadın örgütleri, Tuncel'i program dışı bırakmayı kabul etmeyince rektörlük, konferansa yer tahsisi konusundaki izni iptal etti.
'YAPILAN AĞIR AYRIMCILIKTIR!'
Konferansın düzenleyicileri arasında bulunan Filmmor'dan Melek Özman, “Yaptıkları ağır ayrımcılık. Umarım benzer uygulamaları bir daha görmeyiz” dedi. Özman, şunları söyledi: “Rektörlükten arayıp 'Sebahat Tuncel'i programdan çıkaramaz mısınız?' dediklerinde gerçekten çok şaşırdık. Biz de elbette bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik. 'Çıkarmazsanız iptali düşünebiliriz' dediler, biz de 'düşünün' dedik. Sonuçta iptal ettiler.”
'SEBEP SON YARGI KARARIYMIŞ'
Rektörlüğün, Tuncel hakkında verilen 8 yıl 9 aylık hapis kararı nedeniyle bu tavrı sergilediğini belirten Özman, “Sebahat Tuncel'in katılımcılar arasında olduğunu aylar öncesinden biliyorlardı. Tuncel yeni girmedi programa. Tüm katılımcıların listesini yollamıştık, konferans için ta nisan ayında yer tahsisi yapıldı. Tuncel hakkındaki son yargı kararı nedeniyle bu kararı aldıklarını düşünüyoruz, zaten bunu söylediler” dedi.
'KONUKLARA NASIL ANLATACAĞIZ?'
Konferansın Türkiye-İsveç deneyimleri konferansı olduğuna dikkat çeken Özman, şöyle devam etti: “Biliyorsunuz, İsveç'te kadın-erkek eşitliğiyle ilgili muhatap pek çok mekanizma var ama Türkiye'de yok. Adında bile kadın olmayan bir bakanlığımız var, eşitlik bakanlığı zaten yok, bir de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu var mecliste. Sebahat Tuncel de bu komisyonun üyesi olarak davet edildi konferansa. Hiçbir üniversite, kadın erkek eşitliğini sağlamakla yükümlü bir komisyonun seçilmiş milletvekilini reddedemez. Yurtdışından gelen misafirlerimize bu durumu açıklamak o kadar zor ki, anlamaları biraz zor olacak. Onlar için bir açıklama yazarak durumu izah etmeyi düşünüyoruz.”
'BİZ BAŞKA YER BULURUZ'
Konferansın düzenleyicilerinden KA-DER Başkanı Çiğdem Aydın da rektörlüğün tavrına tepki gösterdi. Aydın, şunları kaydetti: “Bize 'Tuncel hakkında kesinleşmiş yargı kararı var, sıkıntı olur' dediler, biz de bunu asla kabul etmeyeceğimizi bildirdik. O bizim konuğumuz. Bu ayrımcı kararı kınıyoruz. Biz Sebahat Tuncel'i ayrımcılıkla savaşmış bir milletvekili olarak tanıyoruz, bu amaçla konferansımıza davet ettik. Onun konferanstan çıkarılmasını istemek son derece ayıp. Galatasaray Üniversitesi'nin de ayrımcı olduğunu görmüş olduk, bu son derece üzücü. Biz kendimize yeni bir yer buluruz. Bizi Sebahat Tuncel'le birlikte alacak bir yer kesinlikle buluruz.” Konuyla ilgili aradığımız Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü ise açıklama yapmaktan kaçındı. BirGün