Halk ekonomik kriz ve hayat pahalılığından bunalırken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan seccade üzerinden siyaset yapıyor. Erdoğan’ın görmezden geldiği halk ise çareyi duada arıyor. “İş bulma duası” ifadesini Google’da aratanların oranı yüzde beş bin arttı. Yine ucuz market, ucuz et ya da kıyma ile ikinci el beyaz eşya aramalarında da dikkat çeken artışlar yaşandı.

Seccadeyle üstü örtülen Türkiye
Artan et fiyatları nedeniyle yurdun dört bir yanında Et ve Süt Kurumları önünüde uzun kuyruklar oluştu.

Mustafa KÖMÜŞ

Ülke uzun süredir ekonomik krizle yaşıyor. Kriz aynı zamanda hem hayat pahalılığını hem de işsizliği getiriyor. Bu durum yurttaşların Google aramalarına da yansıdı. Google Trend’de yaşanan artış oranlarına göre bunalan yurttaşlar çözümü duada arıyor. “İş bulma duası” ve “rızık duası” en çok artış gösteren ifadelerden. Bunun yanında ucuz market aramaları da yüzde 100 artış gösterdi. Yine en çok arananlardan biri de ucuz et ve ucuz kıyma. İkinci el beyaz eşya araması da yüzde 80 arttı.

İŞİMİZ DUAYA KALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ülkedeki işsiz sayısı 3 milyon 424 bin. 15-24 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 20,2. Bu veriler de gösteriyor ki AKP’li yıllarda adeta işsizlik kronik bir hal aldı. Öte yandan DİSK’e göre resmi işsizlerin yüzde 87’si işsizlik ödeneği alamıyor! Bu veriler Google aramalarında net bir şekilde yansıyor. İktidardan umudunu kesen halk ise çareyi duada buluyor. “İş bulma duası” ifadesini aratanların oranında yüzde 5 bin artış yaşandı. İş bulma duasıyla ilgili bir sitede şu ifadeler yer alıyor: “Yüce Rabbimiz, sen bizlere katından rahmet yolla, işlerimizde bizlere başarılar ver. Bizlere helal kazanç kapısı olacak işler ver. Bu duayı 70 kere okuyan kişinin Allah duasını kabul edecek ve kendisine helal yollardan iş verecektir. salavat duasını arka arkaya 9 defa okuyan, Allah’ın izni ile hayırlı bir iş sahibi olur. Özellikle sabah namazını kıldıktan sonra üç defa okunmalıdır. Dua yapıldıktan sonra ise Peygamber’e salavat getirilmelidir. Hayırlı iş bulma duası ise belli bir sayı olmamakla beraber okunması halinde kişinin kısa sürede iş bulmasını sağlayacak oldukça etkili bir duadır. Özellikle bu duayı Cuma günü okuyanlar, kısa sürede hayırlı bir iş sahibi olacaklardır. Her Cuma günü ise 100 defa okunması tavsiye edilen bir duadır.”

Yine işsizlik gibi açlık da ülkenin en önemli sorunlarından. Türk-İş verilerine göre ülkedeki açlık sınırı 4 kişilik bir aile için 9 bin 591 TL. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise 12 bin 469 TL. Bu iki veri de asgari ücretin üstünde. Ülkedeki çalışanların büyük bir çoğunluğu da asgari ücretle çalışıyor. Ayrıca ülkedeki borçlu sayısı da 37 milyonu aştı. Bu durumda da insanlar duaya başvuruyor. “Rızık duası” ifadesinin de Google’da arama oranı yüzde 5 bin artmış durumda. Bu ifadeyi aratınca karşımıza çıkan sitede ise şunlar deniliyor: “Gerek Kuran-ı Kerim ayetlerinde gerekse de sahih hadislerde maddi sıkıntısı olanların ve rızıklarında eksiklik görülenler için etkili dualar var. Bu duaların inanarak okunması ile kişiler hem kazançlarındaki bereketi arttırabilir hem de borçlarını düzenli ödeme imkânlarını bulabilirler.”

Google aramalarının yanı sıra YouTube’da kısa bir arama yapınca da iş bulma duası başlığıyla paylaşılan videoların çok izlendiği görülüyor. Örneğin iki ay önce paylaşılan bir video 33 bin, 7 yıl önce paylaşılan bir video ise 6,8 milyon defa izlenmiş. Yine Cübbeli Ahmet’in benzer başlıklı bir videosu da tam 1,1 milyon izlenmeye ulaşmış.

seccadeyle-ustu-ortulen-turkiye-1146371-1.seccadeyle-ustu-ortulen-turkiye-1146372-1.

UCUZ ET ARANIYOR

Bunun yanında marketlerdeki pahalılık da Google aramalarında kendine yer buldu. Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre en yüksek gıda enflasyonu olan 5’inci ülke konumunda. TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre ise gıda enflasyonu yıllık yüzde 69 olarak gerçekleşti. Bu veriler özellikle ucuz marketlere yönelmeye neden oldu. Google’da “ucuz market” araması yüzde 100, “en ucuz market” araması ise yüzde 93 arttı. Yine son dönemde yüksek fiyatları tepki çeken tuvalet kağıdı da en çok aratılanlardan. “En ucuz tuvalet kağıdı” araması yüzde 100 artış gösterdi.

Son dönemde fiyatı en çok artan et de Google aramalarında dikkat çekenlerden. Yılbaşından bu yana kırmızı etin artışı yüzde 50’nin üstüne çıktı. Hatta TÜİK’e göre mart ayında en fazla fiyat artışı yüzde 19,9’la dana etinde gerçekleşti. Son günlerde Yozgat’tan Diyarbakır’a, Sivas’tan hayvancılığın başkenti olarak bilinen Erzurum’a Et ve Süt Kurumu önlerinde yaşanan ucuz et kuyrukları da gündemi meşgul etti.

seccadeyle-ustu-ortulen-turkiye-1146425-1.

Ucuz et aramalarındaki artış Google’da şöyle oldu:

•En ucuz et hangi markette: Yüzde 80

•Ucuz et satan marketler: Yüzde 40

•Ucuz kıyma: Yüzde 40

•Ucuz kıyma hangi marketlerde: Yüzde 40

İKİNCİ EL BEYAZ EŞYA

Hayat pahalılığı ve yoksulluk eşya alımlarında da kendini gösteriyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verilerine göre beyaz eşya satışları ocak ayında yüzde 2, şubatta ise yüzde 7 oranında daraldı. Tersine ikinci el eşya satışında ise artış yaşandı. İnternet sitelerinde ikinci eşya sayısında da artış gözlendi. Geçen yılın kasım ayında CHP’li Ensar Aytekin’e konuşan bir esnaf da yeni evli çiftlerin ikinci el eşyaya yöneldiğini söylemişti. Çiftlerin birbirleriyle buluştuğu bir forum sitesinde ise yeni evlenecek bir kadının yazdığı şu ifadeler dikkat çekti: “Maddi durumumuz gereği okul bahçesinde fakir düğünü yapacağız ve eşyaların hepsini sıfır alamayacağız. Böyle evlilik olur mu? Sıkıntıdan uyuyamıyorum!” İkinci el eşya satışıyla ilgi aramalar ve artış oranları şöyle:

•İkinci el eşya: Yüzde 5 bin

•İkinci el beyaz eşya: Yüzde 80

•İkinci el bulaşık makinesi: Yüzde 60

•İkinci el buzdolabı: Yüzde 50

***

BÖBREKTE % 5 BİN ARTIŞ

Hayat pahalılığı ve yoksulluktan bunalan yurttaşların bir kısmı ise çareyi böbrek satmakta buluyor. Geçen yıl mart ayında yüzde 400 artış gösteren “böbreğimi satmak istiyorum” diye aratanlar dün itibarıyla Google’da tam yüzde 5 bin arttı. Borçlarından bunalan yurttaşların sosyal medyada açılan gruplarda böbreklerini ve karaciğerlerini satmak istediği ortaya çıkmıştı. ‘Böbrek ve organ arayanlar’ isimli grupta yurttaşlar kendi organlarını satışa çıkardığını yazmıştı. Zor durumda olduğunu söyleyen bu kişiler sağlıklı olduklarını, her yere gelebileceklerini aktarmıştı. Gruba yazılanlardan bazıları şöyleydi:

•V.K.: Maddi sıkıntılardan dolayı karaciğer veya böbrek bağışı yapmak istiyorum lütfen ciddi olanlar yazsın hiç bir sağlık sorunum yoktur.

•C.A.: Karaciğer bağışı yapılır. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamaktayım. Sağlık konusunda bir sorunum yoktur, lütfen ciddi olanlar dönüş sağlasınlar. Seyahat konusunda bir sorunum yoktur.

•U.H.: Merhabalar A (+) tek böbrek bağışı yapmak istiyorum. Sağlık problemim yoktur.

•A.Ş.: B (+) kan grubum. Böbreğimi paylaşmak istiyorum. Ciddi olan yazsın sadece lütfen.

•B.B.: B (+) böbrek bağış yapabilirim. Pasaport var ilgilenen varsa özelden yazabilir. Yer sorun değil her yere gelirim.

•Ç.C.: A (+) böbreğimi acil olarak satmak zorundayım. Kan grubu uyanlar lütfen dönüş yapsın. Allah arayanların da vermek isteyenlerin de yardımcısı olsun. Lütfen yönlendirebilecek olan varsa komisyonda veririm hiç önemli değil.