İzmir İl Milli Eğitim Müdürü’nün seçmeli derslerin seçimiyle ilgili, il genelindeki din dersi öğretmenleriyle toplantı yapması tepki topladı.

Seçeneksiz bırakma çabası


Berkay SAĞOL

Ülke genelindeki ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki okullarda öğrencilerin, seçmeli derslerde din dersleri dışında seçim yapmasına engel olunmak isteniyor.

Son olarak İzmir’de İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin, geçen cuma günü İzmir’deki ilköğretim, ortaöğretim, imam hatip ortaokul ve liselerinde görev yapan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleriyle, seçmeli derslerle ilgili toplantı yaptığı ortaya çıktı. Gerçekleştirilen bu toplantıya Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal tepki göstererek, öğrenci ve velinin isteği dışında ders seçimi yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.


YASAL VE PEDAGOJİK DEĞİL

Eğitimde dinselleşme ve gericileşmenin son örneğini yaşadıklarını belirten Vardal şu ifadeleri kullandı: “Tüm cemaatler, vakıflar, tarikatla ve Milli Eğitim Müdürlüğü seçmeli dersler konusunda seferber oldu. Hepsi üç dersin seçimi konusunda faaliyet yürütüyorlar. Ancak bu tutumlar son derece yanlış. Öğrencilerin ilgileri, gereksinimlerine göre ders seçimi yapılmalı. Milli Eğitim Müdürlüklerinin ve okul idarelerinin sadece belli branşlarla toplantılar yapması ve yönlendirilmesi bir ayrıcalıktır. Bu tutumdan vazgeçilmesi gerekiyor. Böyle işletilen bir süreç hukuka aykırıdır ve suçtur. Ders seçimleri veli ve öğrenci tarafından yapılmalıdır. Kimsenin müdahale etmesi yasal ve pedagojik değildir” dedi.

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bir süredir okul idarelerine gönderdikleri yazılarla velililerin seçmeli din derslerine yönlendirilmesini istiyor. Bu dersler arasında ‘Kuran- Kerim’, ‘Peygamberimizin Hayatı’ ve ‘Temel Dini Bilgiler’ isimli üç seçmeli ders bulunuyor.

***


Gerici vakıfta başkanlık yapmıştı

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi daha önce AKP’ye yakınlığıyla bilinen gerici dernek İlim Yayma Cemiyeti’nin İstanbul İl Başkanlığı’nı yapmıştı. Ayrıca Yahşi’nin bağış paralarıyla ailesiyle birlikte tatile gittiği iddia edilmişti.