Beştepe’de Saray’ın içerisindeki Millet Camisi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın seçtiği kişilerle birlikte cuma namazı kılındı. VIP konuklarla kılınan namazda hutbe, Başkan Ali Erbaş tarafından okundu

‘Seçilmiş’ insanlarla Cuma namazı kılındı

HABER MERKEZİ

Dün Beştepe Millet Camisi'nde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca belirlenen az sayıda kişinin katılımıyla, cuma namazı kılındı. Cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş okudu. Cuma namazı Diyanet TV tarafından canlı olarak verildi. ‘Evde kal’ çağrılarının sürekli tekrarlandığı geçen hafta itibariyle camilerin ibadete kapatıldığı süreçte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tavrı büyük tepki topladı.

VIP NAMAZ ELEŞTİRİSİ

Diyanet Başkanlığı tarafından Millet Camisi’nde cuma namazı kılınacağına dair açıklama yapılır yapılmaz toplumun her kesiminden yoğun tepkiyle karşılandı. Salgının her geçen gün etkisini artırıp ölüm sayısının arttığı Türkiye’de, uygulamaya kimse akıl sır erdiremedi. Okuduğu hutbede bile coronavirüs konusunda özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Erbaş, “Sorumluluğumuzu ihmal ederek kendimize ve başkalarına zarar vermek büyük bir vebaldir kul hakkı ihlalidir" derken topluma namaz sırasında verdiği masajsa tam zıt yöndeydi.

ALKIŞ YERİNE CAMİDEN SALA

Koronavirüs salgınına karşı insan üstü gayret gösteren sağlık çalışanları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de haklı bir taktir gördü. Tüm ülkede yurttaşlar her akşam evlerinin balkonundan sağlık çalışanlarına alkışlarıyla teşekkürlerini ilettiler. İlk günlerde bu alkışa hükümetin tepesindeki isimler de eklendi. Ama kısa süre sonra alkış seslerini camilerden yükselen sala sesleri bastırdı. Nedeni çok anlaşılamayan şekilde her akşam yatsı namazından sonra saat 21:00’da cami minarelerinden sala sesi yükselmeye başlandı.

VİRÜSE KARŞI DİNİ MÜCADALE

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüsle ilgili düzenlediği ilk toplantıdan bu yana mücadele söyleminde dini motifler, dualar ve hadisler eksik olmadı. Hükümet tarafından alınan önlemlerde bile dini hassasiyet yapılması gerekenlerin önüne geçti. Koronavirüsün Çin’de yaygınlaşmasına rağmen hacıların Umreye ziyaretleri engellenmedi. Çok sayıda hacınım umre dönüşü hiçbir önleme tabi tutulmadan ülkenin çeşitli noktalarına dağılmalarına göz yumuldu. Tepkiler üzerine ikinci, üçüncü kafileler karantinaya alındı. Ama sürede binlerce hacı evlerinin yolunu tutmuş ziyaretçi kabul ediyorlardı. Yine camilerde, kuran kurslarında kalabalık şekilde ibadet edilmesinin önüne ancak kamuoyu baskısıyla geçilebildi. Konu din olunca hükümet yurttaşa dayattığı tüm önlemleri unutuyor.

DİYANET, EMNİYETTEN YARDIM İSTEDİ: CAMİLERDE TOPLANMA ENGELLENSİN

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yer alan Millet Camii’nde, “Gerekli önlemler alınarak” Cuma namazı kılınacağını duyuran Diyanet’in, camilerde toplanmanın engellenmesi için emniyet müdürlüklerinden yardım istediği öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 81 ilin valisine gönderilen yazıda, “Camilerin kapalı tutularak herhangi bir toplanmasının engellenmesi konusunda alınacak tedbirlerin bizzat denetimini önemle rica ederim” denildi.

Diyanet’in valiliklere gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi: “Sn. valilerimiz, Diyanet İşleri Başkanlığımızın geçen hafta illerimize gönderdiği genelge doğrultusunda, korona virüs salgınının engellenmesi tedbirleri kapsamında cuma namazında Camilerin kapalı tutularak herhangi bir toplanmanın engellenmesi ve bu konuda kolluk birimleri ile gerekli tedbirlerin alınması konusunda alınan tedbirler aynı şekilde bu cuma için de uygulanacaktır. Konunun hassasiyetine binaen bu konuda tedbirlerin sıkı bir şekilde alınarak, herhangi bir olumsuz uygulamaya izin verilmemesini bizzat takip ve denetimini önemle rica ederim.”