CHP PM'de Genel Başkan Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim ve siyasi partiler kanunlarına ilişkin hazırlıklarına karşı alternatif yasa teklifi hazırlıklarına başlanması talimatı verdi. CHP'nin tekliflerinde seçim barajının sembolik bir orana düşürülmesinin önerileceği bildirildi

‘Seçim barajı yüzde 1 olsun’

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgını nedeniyle videokonferans yöntemiyle toplanan CHP Parti Meclisi'nde (PM) Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarından yeni Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu teklifi hazırlamasını istediği öğrenildi. CHP'nin ajandasında ön seçimin zorunlu hale getirilmesi ile birlikte seçim barajının sembolik bir orana düşürülmesinin bulunduğu bildirildi. Bu oranın yüzde bir olarak belirlenebileceği dile getirilirken Kılıçdaroğlu'nun teklif için yapılacak çalışmanın ana başlığının da “milletin vekilini millet seçsin” olarak belirlenmesini istediği aktarıldı.

AYRI KURULTAY ÖNERİSİ

CHP kurultayının salgında ikinci dalga endişesi nedeniyle sonbaharı beklemeden yapılması yönündeki eğilimin ağırlık kazandığı öğrenildi. İlçe ve il kongrelerinde parti örgütüne parti programına katkı ve öneri için bilgilendirme yapan genel merkez yönetimi, kurultayın ertelenmesinin ardından bu çalışmaları yavaşlattı. Kurultayın sonbaharda yapılması durumunda programın da aynı toplantıda değiştirilmesinin planlandığı bildirildi.

İNFAZ KANUNU İÇİN İKİNCİ BAŞVURU

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) infaz kanununun esas yönünden iptali için başvuru yaptı. AYM önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “İnsanların düşüncelerini söylediği için tutuklanmasını ve hüküm giymesini, bunların terörle ilişkilendirilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

Başvuru dilekçesinin teslim eden Altay, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Biz herkes için uygulanan indirimde terörle mücadele kanununun 7. maddesinin 2. fıkrasına girenlerin de yararlanmasını istedik. TCK’nın 314. maddesinin 3. fıkrasından ceza alanların da denetimli serbestlikten yararlanmasını istedik. TCK’nın 220. maddesinin 6,7 ve 8. fıkrasından hüküm giyenlerin de yararlanmasını istedik.

İnsanların düşüncesini söylediği için, gazetede olan gerçek bir haberi yaptıkları için insanları tutuklar ve hükümlerseniz, bunların terörle ilişkilendirilmesini doğru bulmuyoruz. CHP’nin başvurusunda terör örgütü kurucusu, yöneticisi ve üyeleriyle ilgili bir içerik yoktur. Bununla beraber kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar için, uyuşturucu, imali ve ticareti için, casusluk suçları hariç olmak üzere denetimli serbestlik oranı 2/3’ten, 1/2’ye indirilsin diye başvurumuzu yaptık.”