Seçim ilk turda bitmeli
Fotoğraf: AA

Aycan KARADAĞ

Ülke 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne odaklandı. Birçok ankette Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazandığı yönünde ortak sonuç çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun seçimi ilk turda mı yoksa ikinci turda mı kazanacağı merak ediliyor.  Anayasa Hukuku Profesörü Şule Özsoy Boyunsuz ise seçimin ilk turda bitmesi gerektiğini söyledi.

Boyunsuz, “Muhalefet  devlet gücüne karşı mücadele ediyor” dedi ve ekledi: “İktidar, devlet gücünü arkasına alarak koltuklarını korumaya çalışıyor. Dolasıyla bütün kamu kaynakları ve kamu otoritesi seçimleri kazanma amacı olarak kullanılıyor. Seçimin ikinci tura kalması durumunda 15 günlük süre içerisinde ne gibi baskılar yapılabilir, neler olabilir bunları insan tahayyül edemiyor.”

FİKİR DEĞİŞTİRMELER OLABİLİR

Boyunsuz, seçimin ikinci tura kalması sonrası seçmende fikir değişikleri olabileceğine vurgu yaparak, “Millet İttifakı Meclis çoğunluğunun 301’ini net bir biçimde alamazsa ikinci tura doğru seçmenlerin bir kısmında ‘topal ördek’ şeklinde fikir değiştirmeler oluşabilir. Veya ilk turda gidip kendi partisi için oy verip o esnada da Cumhurbaşkanlığı için oy kullanan birtakım kesimler tekrar sadece cumhurbaşkanlığı oyu kullanmak için gitmek istemeyebilirler. Siyaset bilimi araştırmaları gösteriyor ki, birlikte oy kullandığı zaman seçmen cumhurbaşkanı olarak kime oy verdiyse yasamada da genellikle onu takip etme eğilimi gösteriyor. Ama ittifakla birlikte hareket edildiği için ve cumhurbaşkanlığını destekleyen seçimlerde her iki tarafla da çok geniş bir partiler yelpazesi bulunduğu için o direkt etki çok yoğun biçimde burada gözlemlenebilir ve oylar dağınık bir biçimde Meclis’te karşılığı çıkabilir” diye konuştu.

Boyunsuz şunları dile getirdi: “Bazı seçmenlerin ikinci turda gitme ve oy kullanma motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Bunlar Meclis kompozisyonu ya da seçmen davranışı ile ilgili olan şeyler. Onun dışında seçmen davranışını manipüle etmek için son derece kirli birtakım şeylerde olabilir. Şu da görülebilir; Kemal Kılıçdaroğlu çok yakın veya birtakım şaibeler oluşursa eğer, İstanbul seçimlerinde de olduğu gibi, tam tersi öbür tarafta daha önceki seçim için oy kullanmaya gitmemiş olan seçmeni de oy kullanmaya motive de edebilir. Mutlaka olumsuz bir etkisi olacağını söylemek mümkün değil. O günkü koşullar, o günü yaşamadan tam olarak söylenemeyebilir. Kemal Kılıçdaroğlu önde görünürse ve birinci turda Millet İttifakı sandalyeleri daha fazlaysa, bu sefer bundan zarar görecek olan Recep Tayyip Erdoğan’dır.  Seçmeni ‘Zaten kaydediyor’ diyerek sandığa gitmemeyi seçebilir. Bunların hepsi olasılık. Ama bence Türkiye çok gergin 15 gün geçirir. Dolasıyla bu gerginliği hiç kimsenin yaşamak istediğini zannetmiyorum. O yüzden seçimin ilk turda bitmesi gerekir.”