14 Mayıs’a günler kala 21 ilde gerçekleşen operasyonlarda 150’den fazla kişi gözaltına alındı. Baskılara tepki gösteren siyasi partiler, sendika ve meslek örgütleri gözaltıların seçime yönelik hamle olduğunu vurguladı.

Seçim öncesi gözaltı furyası
Sabah saatlerinde düzenlenen operasyona karşı Diyarbakır’da yapılan açıklamaya polis müdahale etti. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Seçime sayılı günler kala Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile düzenlenen operasyonda aralarında Baro ve STK’lerin bulunduğu farklı meslek gruplarına üye 150’yi aşkın kişi gözaltına alındı. Gazeteci, siyasetçi, avukat ve sanatçıların da yer aldığı gözaltılara meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden tepki yağdı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. ‘‘Bu operasyon sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonudur’’ denilen açıklamada, gözaltıların 14 Mayıs seçimlerinin arifesinde yapıldığı hatırlatılarak, ‘‘AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli 21 ilde yargı eliyle gerçekleştirilen saldırıda aralarında Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz, MYK üyemiz Mahfuz Güleryüz, üyelerimiz, gazeteciler, hukukçular ve sanatçıların da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı’’ ifadeleri yer aldı.

SAHİPSİZ KALMAYACAK

HDP’nin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de gözaltına alınan isimler arasında seçim güvenliğinden sorumlu isimlerin de bulunduğunu bildirdi. Gözaltına alınan çok sayıda avukatın sandık güvenliği konusunda yetkili olduğunu vurgulayan Tiryaki, “İktidar, bu operasyonlardan umduğu sonucu alamayacak. Gözaltı gerekçeleri bile belli olmayan partililerimiz serbest bırakılmalı. Ne olursa olsun sandıklar sahipsiz kalmayacak. Avukat arkadaşlarımız tüm sandıklarda olacak” dedi.

Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili adayı ve eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da operasyonun seçim öncesi yapılmasına dikkat çekerek, “Bu durum siyasi saikle yapıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

SOL Parti sosyal medya hesabından, "Adıyaman provokasyonunun ardından, bugün de HDP’ye seçim operasyonu... Kaybedecekler! Dayanışma ve birleşik mücadele sorumluluğu ile kazanacağız" açıklaması yaparkeni EMEP’ten yapılan açıklamada, "Gerilim siyaseti sökmeyecek, tek adam iktidarının sonu görünmüştür" denildi. TİP de yaptığı açıklamada, "Asıl mevzu seçim güvenliği" ifadelerini kullandı.

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz gözaltı furyasını “siyasi operasyon” olarak tanımladı. “Bu bir gözdağı operasyonudur” diyen Yılmaz, “Seçime doğru giderken Kürt halkının beyan ettiği iradesine karşı bir saldırıdır” diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunların seçim odaklı birtakım korkutma ve sindirme davranışları olduğunu düşünmemek elde değil. Ama o kadar uzun zamandır böyle korkutma ve sindirmeye yönelik gözaltılar, tutuklamalar gerçekleşiyor ki artık kimse bunların ifade ettikleri gerekçelere de neyse ki inanmıyor.”

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve  Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Amed merkezli yapılan operasyona tepki gösterdi. Kürt gazetecilerin de bulunduğu 100’ü aşkın kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren DFG, Özgür Basın’ı susturmaya yönelik girişimlerin nafile olduğunu vurguladı. 

DİSK Basın-İş de sosyal medya hesabından, “Güne üyelerimizin gözaltı haberleri ile başladık. Seçim endeksli olduğu her halinden belli bir operasyon sonucu çok sayıda üyemiz gözaltına alındı. Biz bu hesaplaşmanın bir tarafıyız. Tüm dostlarımızı gazetecilik onuruna sahip çıkmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaparak operasyona tepki gösterdi.