700 bin kamu emekçisini ilgilendiren toplu sözleşme, seçim öncesi Erdoğan’ın yaptığı şovla imzalandı. Özel sektörle kamu arasındaki ücret makası açıldı.

Seçim öncesi zam şovu
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Kamuda 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nde zam oranı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesi oy toplamak için önerilen zammı kabul etti. Özel sektörde brüt asgari ücret 10 bin lirada kalırken kamuda en düşük ücret 21 bin 720 liraya yükseldi. Özel sektör ve kamuda çalışanlar arasındaki makas açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük kamu işçisinin brüt 15 bin liraya yükseltildiğini ve refah payı dahil ücretlere yüzde 45 zam yapıldığını duyurdu. Pek çoğu 1 Ocak ve 1 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren kamu toplu iş sözleşmeleri kapsamında Türk-İş’in açıklamasına göre en düşük kamu işçisi ücreti 2023 yılı ilk yarısında brüt 21 bin 750 TL’ye yükseldi. Protokol kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.

Erdoğan, “Refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz” dedi. Protokol henüz açıklanmadığı için diğer ayrıntılar bilinmiyor.

Türk-İş ve Hak-İş en düşük işçi ücretinin 15 bin liraya çekilmesini bunun üzerine yüzde 15 zam refah payı ve ilk 6 ayda yüzde 45 zam yapılmasını talep etmişti.

YOKSULLUĞU ÇÖZMEZ

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Açlık sınırına yakın bir anlaşma emekçilerin yaşadığı yoksulluğu çözmez! İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için; en düşük işçi ücretinin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını, vergi diliminin ilk basamağının yüzde 10’a çekilmesini ve yıl boyu sabitlenmesini, işverenlere ödenen yüzde 5’lik SGK desteğinin işçilere de ödenmesini istiyorlar.”