AKP’nin seçim sürecinde kamu kaynaklarını kullanması, giderlerde rekor artışa yol açtı. 2022’nin ilk 5 ayında 162,1 milyon TL olan kamunun toplantı ve organizasyon giderinde bu yılın aynı döneminde yüzde 199’luk artış yaşandı.

Seçim propagandasını halkın cebinden yaptılar

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili seçimlerini iktidarın, kamu kaynaklarını hoyratça kullanma alışkanlığının yeni örneklerinin sergilendiği bir ortamda tamamladı. Anayasal zorunluluklara karşın mevcut görevlerinden istifa etmeden AKP’den milletvekili adayı olan bakanlar, bakanlıklarını adeta seçim ofisi gibi kullandı. İstifa taleplerine kulak tıkayan Saray kabinesindeki bakanların büyük bölümü, bakanlık kaynaklarını da seçim çalışmaları için seferber etti. Seçim sürecinde bakanlıkların tüm olanaklarının yanısıra internet siteleri de bakanların milletvekilliği çalışmalarına yönelik duyurular ile dolduruldu.

Muhalefetin, “Halkın parasıyla şov yapılıyor” tepkisine yol açan propaganda sürecinde yerleşik tüm kurallar yerle bir edildi. AKP İstanbul Milletvekili olarak seçilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği eski bakanı Murat Kurum’un, “Bakanlık gücünü seçim çalışmalarında kullanıyor musunuz?” sorusuna verdiği, “Yetkilerimi kullanıyorum. Kullanacağım tabii ki” yanıtı da süreci özetledi.

GİDERLER KATLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın merkezi yönetim bütçe giderleri istatistikleri de seçim döneminde kamu kaynaklarının kullanıldığı yönündeki iddiaların haklılığını ortaya koydu. 2022 yılının Ocak-Mayıs döneminde 162 milyon 178 bin TL olan kamunun temsil ve tanıtma gideri, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 199 arttı.

TOPLANTIYA 300,2 MİLYON TL HARCANDI

Merkezi yönetim bütçesinden temsil ve tanıtma için harcanan toplam para kayıtlara, 484 milyon 376 bin TL olarak geçti. Toplam harcamanın 184 milyon 115 bin TL’sinin, “Temsil, tanıtma ve ağırlama” ve 300 milyon 261 bin TL’sinin ise “Toplantı ve organizasyon” için kullanıldığı öğrenildi.

***

REKOR NİSAN AYINDA KIRILDI

Kamunun 484,3 milyon TL’lik Ocak-Haziran 2023 dönemine yönelik temsil ve tanıtma harcaması aylara göre şöyle gerçekleşti:

•Ocak: 14 milyon 786 bin TL

•Şubat: 43 milyon 849 bin TL

•Mart: 73 milyon 28 bin TL

•Nisan: 198 milyon 588 bin TL

•Mayıs: 154 milyon 125 bin TL