Venezuela halkı iktidardaki PSUV ve birçok siyasi partinin Ulusal Meclis için aday olduğu seçimler için dün oy kullandı. Ülkedeki ABD destekli muhalif lider Juan Guaido ise Ulusal Meclis’i kaybetmemek için seçimleri boykot etti, uluslararası kurumları seçim sonuçlarını tanımamaya çağırdı. Bolivarcılara ise 35 ülkeden “Seçim sonuçlarına saygı duyun” desteği geldi.

Seçim sonuçlarını tanıyın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaklaşık 20 milyon seçmeni bulunan Venezuela genel seçimler için dün sandığa gitti. Resmi sonuçların bugün açıklanması beklenirken Bolivarcı hükümet uluslararası kamuoyunda seçim sonuçlarının tanınmaması tehlikesiyle karşı karşıya.

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) lideri Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkedeki en büyük rakibi olan ve Ulusal Meclis’i elinde tutan ABD destekli muhalif lider Juan Guaido seçimlerin “hileli ve antidemokratik” olduğunu iddia etti. Guaido liderliğindeki muhalefet koalisyonu, 227 sandalyeli Ulusal Meclis’in belirlendiği bu seçimleri Yüksek Mahkeme’nin seçim komisyonuna atadığı isimleri gerekçe göstererek boykot etti. Demokratik Hareket (Accion Democratica) ve Önce Adalet (Primero Justica) partileri dahil 30 siyasi hareket de seçimlerden çekilme kararı aldı. Guaido ve müttefikleri bugünden itibaren mevcut Ulusal Meclis’in görev süresini “özgür, doğrulanabilir ve şeffaf” seçimler yapılıncaya kadar uzatmak için taraftarlarını eylemlere hazırlanıyor.

ABD VE AB’Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Maduro ise seçimle iktidarın mecliste çoğunluk elde etmesini sağlayarak ABD ve Avrupa Birliği’nin, Ulusal Meclis Başkanı Guaido’yu ülkenin meşru devlet başkanı olarak kabul etmesini sonlandırmak istiyor. Maduro, muhalefetin parlamento seçimlerini kazanması halinde devlet başkanlığı görevini bırakacağını ilan etmesine rağmen Guaido da uluslararası kamuoyunda seçim sonuçlarının tanınmaması için kampanya yürütüyor. “Hiçbir güvenirliği olmayan bu seçim saçmalıktan öte bir şey değildir. Bu süreç kabul edilmeyecek” diyen Guaido destek aldığı ABD’ye ve Avrupa Birliği’ne seçim sonuçlarını tanımamaları yönünde çağrıda bulundu.

DARBECİLER DE TANIMADI

Halkçı lider Evo Morales’in kazandığı Bolivya seçimlerini meşru görmeyen ve raporuyla ülkede darbeye zemin hazırlayan Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ve Lima Grubu da Venezuela seçimlerini tanımayacağının işaretini verdi. İki kuruluş yaptıkları ortak açıklamada, “Venezuela Anayasası’nı açıkça ihlal eden ve ülkede demokrasinin geri dönüşünü zorlaştıran Ulusal Seçim Konseyi’nin kararlarını kabul etmiyoruz ve tanımıyoruz” ifadelerine yer verdi.

BOLIVARCILARA DESTEK

Ancak Bolivarcılara da uluslararası alandan destek geldi. Aralarında eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, İngiliz müzisyen Roger Waters’ın da bulunduğu 30 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 kişi AB’ye “Seçim sonuçlarına saygı duyun” çağrısında bulundu.