TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, 6 Şubat depremlerinin üzerinden 5 ay geçmesine karşın bölgede temel ihtiyaçların karşılanamamasının halk için önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya AKP'li Erdoğan'ın seçim sürecinde açılışını yaptığı Defne Devlet Hastanesi'ndeki eksiklikleri sordu.

Kaynak: ANKA
Seçim sürecinde açılışı yapılmıştı: Defne Devlet Hastanesi'ndeki aksaklıklar Meclis gündeminde
Fotoğraf: AA

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim sürecinde açılışı gerçekleşen Defne Devlet Hastanesi'ndeki eksiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Kadıgil, “Recep Tayyip Erdoğan’ın uygun koşullarda acil servisin olmadığı, yoğun bakım servisi, ameliyathane, yataklı servis, dinlenme odaları, personel lojmanı, başhekim ve idari yetkili odalarının bulunmadığı ve fakat seçim öncesinde açılışını yaptığı Defne Devlet Hastanesi’ndeki eksiklikler giderilmiş midir” diye sordu.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, soru önergesinde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın hazırladığı raporu da paylaştı.

Kadıgil, sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin olarak da birçok mağduriyetin ve yanlış uygulamanın sürdüğünü hatırlattı. 

Kadıgil, açıklamasında raporda yer alan ifadeleri şu şekilde aktardı:

"Defne Devlet Hastanesi’nde acil giriş alanı yok, bekleme salonu yok, yoğun bakım ünitesi yok. Sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor, bu nedenle sağlık ekipmanları her zaman çalışmıyor. Bu kurum hastaneden ziyade yalnızca birinci basamak sağlık hizmetlerini (ayakta teşhis ve tedavi) verebiliyor.’ Bölgede kurulan sahra hastaneleriyle ilgili de eksikliklere vurgu yapılan raporda, ‘Sahra hastanelerinde de hijyen sorunları had safhada. Sahra hastanelerinin bazılarında acil laboratuvarı yok. Ameliyathanelerde sterilizasyon sorunu var. Röntgen biriminde yalıtım sorunu var bu da ilerleyen süreçte sağlık emekçilerinin kansere yakalanmasına neden olabilir’ ifadeleri yer almaktadır. Samandağ Devlet Hastanesi’ndeki eksiklikler için raporda, ‘Hastanede kardiyoloji ve nöroloji uzmanı yok. MR cihazı ve anjiyo ünitesi yok. Laboratuvar çalışsa da deprem öncesi tetkiklerin tümü yapılamıyor. İkinci basamak yoğun bakım yok. Çalışan sağlığı açısından birçok problem var. Ortopedi odasının havalandırması olmadığı ve söz konusu odada pansuman yapıldığı için bu durum çalışanların sağlığını tehdit ediyor. Pansuman yapılan hastalar da enfeksiyon riskiyle karşı karşıya. Etkili bir sağlık hizmeti verilemiyor." 

"KONUTLARI ZARAR GÖRMÜŞ SAĞLIK PERSONELLERİNE BAKANLIK KATKI SAĞLADI MI?"

Kadıgil, Bakan Koca’dan şu sorulara yanıt istedi:

“Depremden etkilenen illerde, iller belirtilmek üzere toplam kaç sağlık personeli görev yapmaktadır?

Bu personellerin mesleki uzmanlık alanları ve görevleri nelerdir? Deprem nedeniyle hayatını kaybetmiş kaç sağlık personeli bulunmaktadır? Kaç sağlık personelinin evi ağır ve orta hasar nedeniyle riskli yapı haline gelmiştir?

Konutları zarar görmüş sağlık personellerine, Bakanlığınız tarafından herhangi bir katkı sağlanmış mıdır?

SES’in hazırladığı raporda tespit edilen sağlık emekçilerinin uygun bir çalışma çizelgesiyle hizmet vermeye yönlendirilmediği iddiası doğru mudur?

Nitelikli sağlık çalışanları vasıtasıyla sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için ne tür bir çalışma çizelgesi düzenlenmektedir? Bu konuda İl Sağlık Müdürlüklerinin Bakanlığınızdan görüş ve öneri hususunda bir talebi var mıdır?

Deprem bölgesinde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarına ödemelerin tavandan verilmediği ve ek mesai ücretlerinin ödenmediği iddiası doğru mudur? İddianın doğru olması halinde; uygulanan usulün gerekçesi nedir?

Barınma ihtiyacını karşılayamadığı için görev yaptıkları illerden diğer illere tayin isteyen kaç sağlık çalışanı bulunmaktadır?

"DEFNE DEVLET HASTANESİ'NE BAŞVURAN KAÇ HASTA FARKLI SAĞLIK KURULUŞLARINA YÖNLENDİRİLDİ?"

Depremden etkilenen illerde, iller ve yer alan hastaneler belirtilmek üzere toplam kaç yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır?

Recep Tayyip Erdoğan’ın, uygun koşullarda acil servisin olmadığı, yoğun bakım servisi, ameliyathane, yataklı servis, dinlenme odaları, personel lojmanı, başhekim ve idari yetkili odalarının bulunmadığı ve fakat seçim öncesinde açılışını yaptığı Defne Devlet Hastanesi’ndeki eksiklikler giderilmiş midir?

Eksiklikler nedeniyle sağlık hizmetlerine erişim hakkının ihlal edilmesi nedeniyle kaç yetkili hakkında soruşturma başlatılmıştır?

Hastanelerde elektrik kesintilerinin sık sık yaşanmasının nedeni nedir? Kaç hastanede kaç adet jeneratör bulunmaktadır?

Bu aksaklıkların giderilmesi için Bakanlığınız tarafından herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır? 

Defne Devlet Hastanesi’ne başvuran kaç hasta farklı sağlık kuruluşlarına eksiklikler nedeniyle yönlendirilmek zorunda kalmaktadır?

Yönlendirilen hastanelere ulaşım ne şekilde sağlanmaktadır? Sahra Hastanelerinin işleyişleri ile ilgili incelemelerde bulunulmuş mudur?

İncelemeler neticesinde gerekli destek ve ekipman sağlanmış mıdır?

Depremden etkilenen illerde, iller ve yer alan hastaneler belirtilmek üzere toplam kaç MR cihazı ve anjiyo ünitesi bulunmaktadır? Samandağ Devlet Hastanesi’nde uzman doktor eksikliği bulunan kaç ihtisas bölümü bulunmaktadır?

MR cihazı ve anjiyo ünitesi ne zaman tedarik edilecektir?”