Sandık yaklaştıkça, iktidar vaat paketini büyüttü. Karadeniz’de gaz bulunduğunun açıklanmasından bu yana yüzde 226 oranında zamlanan doğalgazın seçime 2 hafta kala mutfağa bedava ulaşılacağı müjdesi veriliyor.

Seçim yaklaştıkça yine doğalgaz 'müjdesine' sarıldı
Fotoğraf: Depophotos

Hüseyin ŞİMŞEK

Hemen her seçim döneminde olduğu gibi iktidar, 14 Mayıs seçimleri kampanyasını da “müjdelerle” yürütüyor. Yaşam koşullarını iyileştiremeyen Saray yönetimi, vatandaşa yine senelerdir başvurduğu “Karadeniz doğalgazı müjdesi” ile ulaşmaya çalışıyor. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelerinin halkta bir karşılığı bulunmadığını bildiren muhalefet ise “Vatandaş kuru soğanın derdinde. AKP ise karın doyurmayan vaatlere tutunmaya çalışıyor” değerlendirmesini yapıyor.

GAZLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMÜYOR

Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere enerji ağırlıklı vaatlerde bulunmanın AKP’de artık bir alışkanlık halini aldığını bildiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, BirGün’e yaptığı açıklamada, “İktidar aldığı kararlar ile ülke lehine herhangi bir olumlu sonuç yaratacak iş yapmaktan uzak olduğunu gösteriyor. Var olan işleri bile bozuyor. Mevcut koşullarda ne vaat ederse etsin bir karşılığı yok” dedi.

“Önceden petrol de buluyorlardı. Şimdi doğalgaz yoğunluklu vaatlerle ilerliyorlar” diyen CHP’li Arı, “Vatandaş kuru soğanın, ekmeğin, beslenmenin derdinde. AKP ise kimsenin karnını doyurmayacak vaatlere tutunmaya çalışıyor. Bu yolla vatandaşın ikna edilmesi mümkün değil. Seçimden seçime bulunan yeni rezervler ile iktidar kimseyi etkileyemiyor. Halkın asıl talepleri ise beslenebilmek ve başını bir çatı altına sokmaktır. AKP, her zamanki gibi siyasi bir şov girişiminde. İktidarın inandırıcı olmadığını zaten sokaklarda da görebiliyoruz. 14 Mayıs’tan sonra gerçek müjdeleri halka bugünün muhalefeti verecek” ifadelerini kullandı.

VAATLER ZAM OLARAK GERİ DÖNÜYOR

BOTAŞ’ın her ay açıkladığı enerji tarifeleri, AKP’nin müjdelerinin vatandaşa zam olarak döndüğünü ortaya koydu.

Karadeniz doğalgazı müjdesinin açıklandığı Ağustos 2020’den bu yana vergi ve dağıtım bedeli hariç konutlardaki doğalgaz fiyat artışı yüzde 226,4 oldu. 2 buçuk yılda toplam 17 kez zam yapıldı.

Yalnızca 2022 yılında konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zamların oranı yüzde 164 olarak hesaplandı.

2020 Ağustos'tan bugüne sanayideki doğalgaz fiyat artışı yüzde 576,4’e ulaştı.

2 buçuk yılda elektik üretim santrallerinde kullanılan doğalgazın fiyat artışı yüzde 614,2 oldu.

2018 yılında gerçekleştirilen seçimlerin ardından resmen geçilen Başkanlık Sistemi boyunca ise doğalgaza yüzde 456 oranında zam yapıldı.

KAMU KAYNAKLARINI KULLANARAK PROPAGANDA

Erdoğan bir yandan soyut vaatlere sığınırken diğer yandan iktidarını sağlama almak için kamu kaynakları ile propagandasını yürütüyor. Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu şekilde yürüttüğü propagandaları eleştirdi. Erdoğan’ın iki hafta içerisinde 15 ayrı açılışta bulunduğunu ve bunların fiili propaganda adımı olduğunu bildiren Aksoy, şunları söyledi:

"Kurumsal kapasitesi güçlü bir ülkede bu asla yaşanamaz ama Türkiye’de böyle olmuyor. Bu seçime özgü bir durum da değil. Son 20 yılda hemen hemen her seçim bunu görüyoruz. Seçmenin kamu kaynakları kullanılarak gerçekleştirilen bir propagandadan etkileneceğini sanmıyorum ama etik bir sorun yadsınamaz gerçek. Olumlu ya da olumsuz herhangi bir karşılık bulamazlar. Ülkenin içerisinde bulunduğu durum, somut sorunlar ve AKP’nin yapacak hiçbir şeyinin kalmamış olması seçmeni etkiliyor. Muhalefete dair olumlu beklenti ve seçmen desteği artarken iktidar bloğunda ise yerinde sayma durumunun yaşandığını görüyoruz.