7 Haziran seçimleri ardından girilen şiddet iklimi can almaya devam ediyor. Diyarbakır’da bir çocuk patlamada ölürken Şırnak’ta 3 kişinin infaz edildiği iddia edildi. İki kentte de 3 polis saldırılarda yaşamını yitirdi

Seçime giden ülkede ölümler dün de durmadı: Ekmek almaya gidiyordu

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde meydana gelen patlamada 12 yaşındaki Fırat Simpil yaşamını yitirdi. Çocuğun PKK tarafından yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu öldüğü bilgisi verilirken annesi oğlunun sebze almak için evden çıktığını söyledi.

Söz konusu patlama, Silvan’da yapımı devam eden Silvan Baraj yolunda, askeri araç konvoyunun geçişi sırasında meydana geldi. Patlamada bir kişi de yaralandı. Yaşamını yitiren çocuğun cenazesi ambulansla Silvan Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırılırken, yaralı kişi ise aynı hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Çocuğun annesi Kadriye Sımpil, oğlunun pazar çantasıyla manavdan sebze almak için evden çıktığını söyledi. “Oğlum yola yerleştirilen patlayıcı sonucu öldü. Evimizin önüne mayın yerleştirenlere Allah hakkımızı bırakmasın. Oğlum paramparça olmuştu” dedi.

Patlama nedeniyle bir evin bahçesinin duvarı yıkılırken, yolda da tahribat oluştu. Güvenlik güçlerince ilçede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA
Diyarbakır Valiliği, Silvan İlçesi’nde meydana gelen patlama ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada olayla ilgili şu bilgiler verildi: “30.08.2015 Pazar günü sabah saat 10.00 sularında, Diyarbakır Silvan ilçesinde Baraj bölgesinin emniyetini sağlayan jandarmaların Ferudun Mahallesinden ilçeye girdikten sonra, bölücü Terör örgütü mensuplarınca taşların arasına yerleştirilen el yapımı patlayıcının askeri aracın geçişinden sonra ilçe merkezinde infilak ettirilmesi sonucunda, fırına ekmek almaya gitmekte olduğu öğrenilen 12 yaşında bir çocuk hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımız yaralanmıştır. Olayın faillerinin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatılmıştır.”

***

ENCÜ: 3 GENÇ İNFAZ EDİLDİ
Şırnak’ın Silopi ilçesinde önceki akşam düzenlenen gösterilerin ardından sabaha karşı bir eve düzenlenen baskında 3 genç öldürüldü. Polis kaynakları öldürülen kişilerin YDG-H üyesi olduğunu ve çatışma yaşandığını ileri sürerken HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü ise gençlerin silahsız olduğunu ve korkarak sığındıkları evde öldürüldüklerini söyledi.

ÇATIŞMA SABAHA KADAR SÜRDÜ
Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) duyurduğu haberde söz konusu üç kişinin Kobane Mahallesi’nde bir eve sığındıktan sonra polisle çatışmaya girdiği, çatışmanın dört saat sürdüğü belirtildi. Doğan Haber Ajansı ise ölenlerin PKK’nin gençlik yapılanması YDG-H üyesi olduğunu bildirdi.
Kaynaklar, bomba olduğu belirtilen şiddetli bir patlamadan sonra çatışmanın kesildiğini kaydetti. Bazı yerel kaynaklara göre üç kişi mermilerinin bitmesi üzerine polise teslim olmamak için üzerlerindeki bombayı patlattı.
Öldürülen kişilerden ikisinin adı Ali Ödük (20) ve Halil Can (22). Üçüncü kişinin adı ve yaşı henüz belirlenemedi. Cesetler otopsileri yapılmak üzere Habur Gümrük Kapısı’ndaki Afet Yeri Adli Tıp Merkezi’ne gönderildi.

İNFAZ İDDİASI
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise Evrensel gazetesine konuşarak söz konusu üç kişinin silahsız olduğunu ve infaz edildiğini savundu.
Encü’nün anlattıklarına göre olay şöyle gerçekleşti: “Polisin kendilerini takip etmesi üzerine endişelenen üç kişi kaçıp Kobanê Mahallesi’ndeki bir eve sığınıyor. Ev polisler tarafından ablukaya alınıyor. Gençler polisin saldırabileceği endişesiyle aileyi evden çıkarıp bekliyor. Bu sırada polis uzun namlulu silahlarla eve ateş açıyor.”
Encü, cenazelerin Silopi Devlet Hastanesi’ne götürülmesi gerekirken, polislerce adeta kaçırılarak Habur Sınır Kapısı’na götürüldüğünü belirtti, “Habur Sınır Kapısı’na götürerek halkın cenazeye sahip çıkmasını engellenmiş olabilirler” diye konuştu. Encü, “Gece öldürülen gençlerden ikisinin ailesi yanımda. Perişan durumdalar, çok öfkeliler” dedi.

***

ÜÇ POLİS YAŞAMINI YİTİRDİ

Şırnak ve Diyarbakır’da PKK tarafından düzenlenen saldırılarda 3 polis yaşamını yitirdi, 4 polis de yaralandı.

Silopi’de patlama
Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde önceki gece güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 3 YDG-H’linin öldürülmesinin ardından dün ilçede gerginlik hâkimdi. Öğleden sonra Barbaros Mahallesi’ndeki olaylara müdahaleye giden polis zırhlı aracının geçişi sırasında yola tuzaklanan bomba uzaktan kumanda ile infilak ettirildi. Şiddetli patlamada araçta bulunan 1 polis yaşamını yitirirken, 4 polis de yaralandı. Yaralı polisler Silopi Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Diyarbakır’da saldırı
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde de dün saat 13.30 sıralarında yoldan geçen trafik polis otosuna silahlı saldırı düzenlendi; iki polis hayatını kaybetti. İki trafik polisinin bulunduğu araca düzenlenen saldırıda, isimleri henüz öğrenilemeyen bir polis yaralı olarak kaldırıldığı özel bir hastanede hayatını kaybederken yanındaki arkadaşı da ağır yaralandı. Yaralı polis kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
Polise saldırı gerçekleştiren beyaz şapkalı bir kişinin, beyaz renkli bir araçtan inerek trafik polislerinin bulunduğu araca ateş açtıktan sonra, tekrar araca binerek hızla uzaklaştığı belirtildi. Eşkali belirlenen saldırgan ve onu taşıyan aracın yakalanması amacıyla başlatılan çalışma devam ederken çevredeki işyerlerine ait güvenlik kameraları da incelemeye alındı.