Aşırı sağcıların başa geldiği İsrail’de ırkçı provokasyonlar arttı. Solcu Milletvekili Cassif, “Filistin topraklarında çok daha fazla ateş, kan, şiddet göreceğiz” dedi.

Seçimin bedelini Filistin ödeyecek
Netanyahu’nun bir önceki döneminde protestolar düzenlenmişti. (Fotoğraf: AA)

Umut SERDAROĞLU

İsrail’de ‘ülke tarihinin en sağcı’ hükümetinin kurulmasının üstünden 1 hafta geçmeden Mescid-i Aksa’yı kapsayan Statüko anlaşması ihlal edildi. Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon içerisinde yer alan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’in işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesi ses getirdi. Olayın ardından aralarında ABD, Cezayir ve Türkiye’nin de olduğu ülkeler tepki gösterirken Ürdün, İsrail’e protesto notası verdi. İsrail’den yapılan açıklamada ise Ben-Gvir'in baskınının Mescid-i Aksa'nın “statükosunu değiştirmediği” savunuldu.

Özellikle seçim öncesi düzenlenen miting ve açıklamalarda Filistin karşıtı söylemleri sıkça dile getiren yeni koalisyon hükümetinin, yakın zamanda Batı Şeria üzerinde baskıyı artırmak için ırkçı politikalara ağırlık vereceği konuşulanlar arasında. BirGün’e konuşan İsrail Komünist Partisi üyesi ve Hadaş Milletvekili Ofer Cassif, sosyalistlerin Filistin’e yönelik saldırıların giderek artmasından endişeli olduğunu dile getirdi.

SOLCULAR İŞGALE KARŞI

Parlamentoda solun temsiliyetinin çok az olduğunu aktaran Hadaş Milletvekili Cassif, ancak partilerinin mecliste istikrarlı ve tutarlı hareket eden tek parti olduğunu dile getirdi. İşçi Partisi’nin de sola yakın görüldüğünü ancak bunun tam olarak doğru olmadığını aktaran Cassif, “İşçi Partisi’nin gerçek bir sol parti olduğunu iki sebepten dolayı düşünmüyorum. Bunlardan biri İşçi Partisi içinde bir ‘onay’ kaosu var. Bir Siyonist aynı zamanda sosyalist olamaz. Diğer sebep ise Yahudiliğin aşırı milliyetçi bir formu olan Siyonizm ve üstüncülük yanlısı olmaları” dedi.

Sadece kendi partilerinin işçi hakları ve Filistin topraklarına yönelik yapılan işgal hareketiyle ilgili konuştuğunun altını çizen Cassif, “Bu korkunç bir işgal. Buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu yüzden uluslararası toplumların bizi desteklemesini istiyoruz. Elimizde barışı sağlayabileceğimiz birçok taslak var” ifadelerini kullandı. Son 10 yıldır Netanyahu başta olmak üzere İsrail hükümetinin Filistin topraklarını işgal etmeye çalıştığını ve Filistinli direnişçileri marjinalleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Ofer Cassif, Hadaş MilletvekiliOfer Cassif, Hadaş Milletvekili

YALANLARLA ÜLKENİN YÖNETİMİNE GELDİLER

Son 1,5 yılda artan krizi Netanyahu’nun fırsata çevirerek seçimi kazandığını aktaran Ofer Cassif şöyle devam etti:

“Ülkenin durumu hayli kötüydü. Yoksulluk, ekonomik kriz ve sınıflar arasındaki eşitsizlik çok fazlaydı. Filistinlilerin direnişi sağ kanadın güvenlik sorunu olarak kullandığı bir konu haline getirildi. Dikkat çekmek isterim ki ekonomik kriz, yoksulluk, eşitsizlik ve sosyo-politik sorunların yanında söz ettikleri gibi bir ‘güvenlik’ problemi yoktu. Ama Netanyahu ve destekçileri böyle bir resim yarattılar. Kendi yarattıkları sorunu kendilerinin çözeceğini vadederek bir güven imajı yarattılar. Yalan haber konusunda da oldukça başarılılar ve maalesef istediklerini alıyorlar. Şu an durumu değiştirmek, içinde bulunduğumuz sosyo-ekonomik politikaları çözmek yerine Filistinlileri ve onların direnişini kullanıyorlar. Bu milliyetçi kışkırtmalar seçimdeki başarıda en büyük rolü oynadı.”

Netanyahu hükümetinin sosyal politikaları değiştirmek yerine sınıf karşıtı bir savunmaya geçtiğini söyleyen Cassif halkı manipüle edip Filistinliler ile solu hedef gösterdiklerini belirtti.

FİLİSTİNE SALDIRI ÇOKTAN BAŞLADI

Filistinlilere ve Filistin topraklarına yönelik saldırıların daha ilk günlerde arttığını dile getiren Cassif, “İşgalci güçler tarafından 15 yaşında bir çocuk öldürüldü. İşgalci güçler ve Yahudi fanatikler mezarlara bile saldırıyorlar. Biliyoruz ki bu daha başlangıç. Saldırılar artacak. Çok daha fazla ateş, kan, şiddet göreceğiz. Biz de işgallere karşı elimizden geldiğince mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Cassif ayrıca, Türkiye dâhil hiçbir ülkenin İsrail hükümetine destek vermemesi çağrısında bulundu.

***

İSRAİL’DE SOL TEMSİLİYET ZAYIF

Aşırı sağcıların üstünlük sağladığı İsrail Parlamentosu Knesset’te solun tek temsilcisi olarak Demokratik Görüş ve Eşitlik Partisi (Hadaş). İsrail Komünist Partisi ve bazı sol grupların birleşmesiyle 1977 yılında kurulan Hadaş parlamentoda 5 koltuğa sahip. İsrailli Arap ve İsrailli Yahudilerin birlikte siyaset yaptığı tek parti konumunda. Daha çok sosyal demokrat olan İsrail İşçi Partisi ise parlamentoya 4 vekil gönderdi. İşçi Partisi, bir önceki Başbakan Yair Lapid’in kurduğu “Değişim Koalisyonu” içinde bulunduğu için sıkça eleştirildi.