Seçimler öncesi adaylık krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak'ta 10 Ekim'de yapılacak seçimler öncesi ülkede siyasi atmosfer de iyice gerildi.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği, İsrail ile normalleşme içerikli konuşmalarından dolayı eski milletvekili ve halen Bağdat’tan aday olan Haydar el Molla’yı seçim yarışından azletti.


Takaddum Koalisyonu adayı Molla'nın hakkında alınan karara mahkemede itiraz edeceği ifade edildi. Irak'ta 10 Ekim'de erken seçimler yapılacak. Erbil kentinde İsrail ile normalleşme temalı bir konferans düzenlenmiş ve bu hükümetin yoğun tepkisine neden olmuştu. Irak yargısı aralarında Kültür Bakanlığı'nda uzman Sahar Taii olmak üzere söz konusu konferansa katılanlar hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

ESKİ LİDERLER ADAY OLMADI

Öte yandan ilk kez eski başbakan ve cumhurbaşkanlarının aday olmadığı bir seçim yapılacak. Mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in ise her ne kadar seçimlerde aday olamasa da ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı görevini istediği biliniyor. Salih, bir süre önce Katar merkezli El Cezire televizyonuna verdiği mülakatta bu isteğini dile getirmişti. Irak'ta eski başbakanlardan İyad Allavi de adaylıktan çekildiğini duyurdu. Irak'ta 2003 sonrası en uzun süreli başbakanlık yapan Nuri Maliki de bu seçimlerde şahsen aday değil. Ancak Maliki, yakın zamandaki bir röportajında "başbakanlık koltuğunun verilmesi halinde bunu reddetmeyeceğini" ifade etmişti. Eski başbakanlardan İbrahim Caferi ve Haydar el-İbadi de aday olmadı. Mevcut Başbakan Mustafa el Kazımi de seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı.

KATILIM ÇAĞRISI

Irak’ta Şii lider Ayetullah Ali es Sistani halkı 10 Ekim’de yapılacak seçimlere katılmaya çağırdı. Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Yüksek dini merci, herkesi sorumlu şekilde seçimlere katılmaya çağırıyor. Seçimler, geçmişten daha iyi bir gelecek inşası için en barışçıl yoldur. Irak’ın egemenliği ve gelişimine katkı sunacak şeffaflar dışında kimse seçilmemeli. Seçimler, kontrol dışı mal ve silahla dış müdahalelerden uzak gerçekleştirilmeli" ifadeleri kullanıldı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, 10 Ekim’de yapılacak erken genel seçim sonrası ülkenin siyasi sürecinde önemli değişikler olacağını belirtti. Iraklıların beklentilerini yerine getirecek bir hükümetin kurulması gerektiğini ifade eden Turan, aksi takdirde 1 Ekim 2019’da başlayan gösterilerin bu kez daha da genişleneceğini ve bunun tüm ülkeyi etkisi altına alacağını savundu. Turan, bu seçimlerde Kerkük’ten 3 milletvekilini parlamentoya göndermeyi planladıklarını ifade etti.

***

Katar'da ilk kez parlamento seçimi

Katar'da dün ilk kez Şura Meclisi (Parlamento) seçimleri yapıldı. 26'sı kadın 234 adayın 45 sandalyeden 30'unu kazanmak için yarıştığı seçimlerin resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. Meclisteki diğer sandalyeler ise Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından atanacak. Al Sani, ülkede yasama görevini yerine getiren Şura Meclisi üyelerinin seçimle belirlenmesini öngören bir seçim yasası kararnamesini 29 Temmuz'da yayımlamıştı.