Muhalefet temsilcileri, “Seçim kurullarının başına AKP döneminde atanan hâkimler gelecek. Sandık temsilcileri için yeni kriterler getirilecek. Seçim anında ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır" diyor.

Seçimleri bekleyen tehlike

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP ve MHP milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan ve komisyondaki görüşmeleri sona eren Yeni Seçim Kanunu düzenlemesini değerlendiren muhalefet partilerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcileri, seçimlerde seçmenin iradesinin sandığa yansımasını engelleyecek tehlikelere dikkati çekti.

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “Seçime katılma yeterliliğini elde eden partilerde teşkilatlanma şartının kaldırılması ile demokrasiye uygun olmayan bir işlem yapılıyor. Diyelim ki Tayyip Erdoğan görevi bıraktı ve AKP’den ayrılanlar bir parti kurdu. Bunlar, 100 milletvekili bile olsa seçime giremeyecekler. Bu kötüye kullanılabilecek bir hüküm” dedi.

HÂKİMLER ENGELLENECEK

Seçim kurulu başkanlarının kura ile belirlenmesini de değerlendiren Öztürk, “Birinci sınıf hakimlik, sekiz yıllık görev süresi gerektiriyor. Sekiz yıllık bir hakim, İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde seçimleri yönetebilecek. Belki de hayatında hiç seçim görevi olmayan hakimler, bu göreve gelecek. Seçim konusunda tecrübeli hakimler ise engellenecek. Kimi illerde AKP öncesinde göreve başlayan, 30 yıllık hakimler, seçimleri yönetiyordu. Şimdi AKP’nin atadıkları bu göreve gelebilecek. Bazı illerde ise birinci sınıf hakim yoksa şehrin en kıdemlisi bu görevi yapacak. Yani iki haftalık bir hakim bile şartlar oluşursa seçimleri yönetecek” diye konuştu.

SANDIK RİSKİ

Bir diğer tehlikenin sandık kurulu üyeliğinde ortaya çıkacağını dile getiren Öztürk, “Siyasi partilerin sandık kurulu üyelikleri, son seçimde aldıkları oya göre belirleniyor. Bir parti üyesi, kendi partisinin temsil yetkisinin olmadığı sandıklarda, başka partinin temsilcisi olabiliyordu. Şimdi buna çeşitli kriterler getirecekler. Seçim anında bu konuda da ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

YSK’nin HDP’li Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki ise AKP’nin planladığı değişikliklerle seçim kurullarının alacağı kararları “şüpheli” hale getireceğini söyledi. YSK’nin son dönemde aldığı kararlarla tepki çektiğini anımsatan Tiryaki, “Mühürsüz oy pusulalarının kabulü, sandık taşıma kararları, mazbataların seçimi kazananlara KHK’li oldukları gerekçesiyle verilmemesi gibi kararlar, okları YSK’nin üzerine çekti. İl ve ilçe seçim kurullarına başkanlık edecek hakimlerin kriterleri değiştirilerek şimdi bu kurulların kararları da tartışmaya açık olacak. Toplumun en çok güvenmesi gereken kuruma bu güven ortadan kalkacak. Sağlıklı seçim sonucu konusunda halkın içinde mutlaka bir kuşku olacaktır” dedi.

DEVLETİ YARIŞA SOKACAKLAR

CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmasının adil seçim ortamını yok edeceğini ifade etti. "İktidar, sandıkta kaybedeceğini anladığı için masada kazanacak formüller arıyor" diyen Erkek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle Cumhurbaşkanının propaganda yasaklarından muaf tutulması tam bir garabettir. Seçimlerin temel ilkesi, siyasi partilerin yarışmasıdır. Ama düzenleme bu hali ile kabul edilirse devleti yarışa sokacaklar. Cumhurbaşkanı, doğrudan kendisi ve partisinin yeniden seçilmesi için çalışacak. Bu uygulama, hiçbir koşulda kabul edilemez. Adil bir seçim olsun istemiyorlar."