Hayattaki en önemli seçim, maruz kalınmış yaşamları görüp görmemektir. Geri kalanlar hikâyedir

Seçkin seçimler

ERDEM GAZİ

Hayat genelde iki şık arasında kaldığımızda verdiğimiz kararlardan oluşuyor. Kişisel yaşamlarımızı baştan aşağı değiştiren bu seçimlerin bazıları düşündüğümüzden daha fazlasına sebep oldu. Bizler irili ufaklı 4 seçimle aslında bazen hayatın ne kadar garipleşebildiğini göstermek istedik. Ancak başaramadık. Bunu başarmamız için binlerce yaşamın hikâyesini anlatmamız gerekecekti. Her insanın, kendi hikâyesini.

"ER RYAN BİRAZ DA ŞANSA KURTULDU"
Er Ryan’ı Kurtarmak düşündüğümüz kadar kolay olmadı. Filmin dünyaca ünlü yönetmeni Steven Spielberg, daha gençlik yıllarında yönetmen olmayı kafasına koymuştu. Sinema öğrenimi almak için tam üç kez California Üniversitesi’ne başvurmasına rağmen seçilemedi. Bunun üzerine başka bir üniversiteye giden genç Spielberg, Universal Stüdyoları’nda haftanın üç günü para almadan çalışmaya başladı. Sinema kariyerine stajyer olarak başlayan bu genç, gelecekte Jurassic Park, Jaws, Indiana Jones gibi unutulmaz filmlere beyaz perdede imzasını atacaktı.

"ATANAMAYAN SERÇE"
Serçe o kadar minikti ki, önce fark edilemedi.1970 yılında ‘Hafta Sonu’ deseckin-secimler-50169-1.rgisinin açtığı, jüri başkanlığını da Ajda Pekkan’ın yaptığı ‘Altın Ses’ yarışmasına katılan Sezen Aksu, 6. sırayı aldı. Aynı yarışmada hepimizin çok yakından tanıdığı bir diğer pop sanatçısı birinciliği tadacaktı: Nilüfer! Böylece Nilüfer, ilk albümünü Sezen Aksu’dan önce yayınladı. Ancak Aksu pes etmedi ve 1974’te üç şarkısını bir plak şirketine gönderdi. Sonrasını zaten hepimiz biliyoruz.

"HALİFE OYLAMASINA GEÇİYORUZ"
Hilafeti kaldırmak, saltanattan zordu. Saltanatı kaldıran kadroda, hilafet için savaşmış olanlar da bulunduğu için biraz daha beklemek gerekecekti. Elbette bu bekleyiş sırasında da hilafet makamı boş kalamazdı. 19 Kasım 1922 günü Abdülmecid Efendi 162 vekilden 148’inin oyunu alarak halife seçildi. Yani TBMM son halifeyi bizzat seçti ve Cumhuriyet’in ilanına kadar taht hayallerini erteleyip halifelik görevini yerine getirdi.

seckin-secimler-50171-1.

"GÖNLÜMÜZÜN İHYASI" seckin-secimler-50170-1.
Aslında kendisi için seçilen, beğenilen gibi kelimeler kullanmak haddimize değil elbet. Ahmet Kutsi Tecer öğretmenlik yaptığı Sivas ilinde Halk Şairleri Bayramı düzenler ve ozanlardan Atatürk için şiir yazmalarını ister. ‘’Atatürk’tür Türkiye’nin İhyası’’ şiiri çok sevilmiştir. Eser Ankara’ya gönderilmek istenir. Aşık Veysel ise bunu reddeder ve 30 gün süren yaya Ankara yolculuğuna çıkar fakat ne yazık ki eseri adresine ulaştıramaz. Seçildiği şiiri bilen pek kalmasa da Aşık Veysel, gönüllerimizin en bilinen köşesindedir.

"GÖRMEK BİR SEÇİMDİR"
Size hep ismini bildiğiniz insanların tercihlerini verdik. Bu yazı daha fazla okunsun diye yaptık bunu. Bu satırlara kadar geldiyseniz başarmışız demektir. Aslında dünyayı değiştiren şey tanışmak istediğiniz insanların ya da o insanlar hakkında yapılan tercihler değildir. Hayat, tanımak istemediğiniz insanların hikâyesidir.

Yönelimini söyleyemediği için memleketinden kaçıp, gördüğü zulümle girmek istemeyeceğiniz sokaklarda yaşamak zorunda kalan insanlar.

Zengin olmak için değil, nefes almaya devam edebilmek için çalmak zorunda kalanlar.
Diğer tüm kapılar suratına vurulduğu için en dönülmez yola girmek zorunda kalan insanlar.

Hayattaki en önemli seçim, maruz kalınmış yaşamları görüp görmemektir. Geri kalanlar, koca birer hikâyedir.