Ülkenin dört bir yanında eylem yapan DİSK üyeleri, sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini duyurdu. İşçiler, “İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret istiyoruz” dedi.

Sefalet ücretine hayır!

EMEK SERVİSİ

DİSK, “sefalet ücreti değil, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret” talebiyle dün ülkenin dört bir yanında eylemdeydi. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bilecik, Tekirdağ, Antalya, Diyarbakır, Antep, Kayseri ve Kocaeli’nde yapılan eylemlerde, asgari ücretin net 3 bin 800 lira olması ve vergiden muaf tutulması talep edildi.

İstanbul Tophane’deki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen işçiler, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Patronlara değil, işçiye bütçe” sloganları attı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması mümkündür. İşçinin ailesiyle birlikte geçinebildiği, insan onuruna yaraşır, tüm kayıplarımızın giderildiği bir asgari ücret bizim hakkımız. İşçi hakkını aldığı zaman ekonomi batmaz” dedi.

TÜİK’E TEPKİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önceki gün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunduğu asgari geçim tutarını eleştiren Çerkezoğlu, şunları söyledi:
“TÜİK’in belirlediği tutar, ülkenin gerçekleriyle ve Türkiye işçi sınıfının beklentileriyle uyuşmuyor. 2 bin 792 lirayla bir işçinin kirasını, mutfak masrafını, elektrik-su-doğalgaz masrafını karşılaması, geçinmesi mümkün değildir. TÜİK, tek bir işçi üzerinden bu hesabı yapıyor; ama asgari ücret bu değildir. Tüm uluslararası standartlarda belirtildiği gibi asgari ücret, işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücrettir. Dolayısıyla TÜİK’in tek işçi için hesapladığı bu tutar, aslında bizim 3 bin 800 lira olan asgari ücret talebimizi teyit etmektedir.”

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: “Asgari ücretin belirlenmesinde Covid-19 salgınının getirdiği yeni yükler dikkate alınmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, hiçbir ücretli çalışanın asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücretlinin SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücretin tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. 2021 asgari ücreti 3 bin 800 lira olarak saptanmalıdır.”

İŞÇİ ZOOM İLE ÇALIŞMIYOR

İzmir’de ise DİSK üyesi işçiler, Konak’taki İzmir Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde eylem yaptı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Asgari ücretle çalışanlar pandemi koşullarında yan yana, dip dibe çalışırken; asgari ücreti belirleyecekler görüşmelerini zoom üzerinden yapıyor” dedi. Pandemide milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibinin kârını katladığına da dikkat çeken Memiş, “Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şart” diye konuştu.