Turizm sezonuna hazır olduklarını belirten Başkan Yetişkin, “Turizmde ilerleme ve yatırım elbette önemli fakat bir yandan da var olan güzellikleri, değerleri korumak ve yaşatmak adına bir vizyon geliştirdik” dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin: Var olan güzellikleri koruyoruz

Aycan KARADAĞ

Türkiye’nin ilk sakin şehri (Cittaslow) unvanına sahip İzmir’in Seferihisar ilçesinin Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, görevdeki üç yılını doldurdu. Yetişkin, görev sürecinde yaptıklarını ve önümüzdeki dönemde yapacaklarını BirGün’e anlattı.

Pandemi, ekonomik kriz gibi birçok şey yaşadıklarını söyleyen Yetişkin, “Tüm bunlara rağmen bütün Seferihisar’ın huzur ve mutluluk içinde yaşamasına yönelik çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’de ve dünyada en büyük problemler neyse biz bunu yerel ölçeğe indirgeyip bu yerel ölçek etrafında bir çalışma planı kurmaya çalıştık ve vizyonumuzu buna göre oluşturduk” dedi.


2019 yılından itibaren 40 milyon TL’ye yakın bir bütçe fazlaları olduğunu söyleyen Yetişkin, “Seferihisar devamlı nüfus alan bir ilçe. Nüfusumuz 52 bin oldu. Resmi nüfus kayıtlı olmayan nüfusun 70-80 bin civarında olduğunu yaz kış nüfusun yazlık nüfusun da 400 bin olduğunu biliyoruz. Biz bu noktada Seferihisar’ın birtakım ihtiyaçları projelerimizi bu ihtiyaçları karşılamak üzerinden şekillendiriyoruz. Örneğin kale içinin arka tarafında girlen dediğimiz bir alan var ve girlende Sosyal Donatı ve Fuar Alanı Projesi önümüzde, Karakayalar mevkiinde Halk Market, pazaryeri düzenlemesi ve çevre düzenlemesi gibi Seferihisar’ın büyüyen ihtiyaçlarına yönelik ihtiyaçları öncelik görüyoruz” diye konuştu.

Yetişkin sözlerine şu şekilde devam etti: “Ürkmez’de mevcut pazaryerinin üstünün kapatılması var güneş enerjisi sistemini çok önemsiyoruz. İklim krizinden kaynaklı ve aynı zamanda elektrik fiyatlarının fazla olduğu bugünlerde güneş enerji sisteminden elektrik elde etmeyi çok önemli buluyoruz. Sığacık’ta bir Yaş Alma ve Fizik Tedavi Merkezi inşa etmeye başlayacağız çok yakında. Akarca bölgesinin sahil düzenlenmesi sosyal tesis ve kafeterya yapımı gibi birtakım şehircilik projelerimiz bizler için önemli. Bununla beraber daha vizyoner Seferihisar’ın kimliğine uygun projeler yapmaya da devam ediyoruz.”

Turizm sezonu için hazır olduklarını vurgulayan Yetişkin, “Seferihisar tarihin, denizin, doğanın, gastronominin, agro turizmin ve aklınıza gelebilecek birçok turistik öğenin var olduğu bir kent. Kültür odaklı demek sadece kültür sanat üzerinden değil. Şehrin geçmişten gelen ve geleceğe aktarılacak olan kültürünün korunması üzerinden yorumluyoruz. Burayı yalnızca deniz ve güneş için değil Seferihisar’ın bir tarihi derinliği kültürel derinliği açısından nesilden nesile aktarılan bir geçmişi olduğunu da aslında göstermek istiyoruz. Bu da turizme yaklaşımımızda ki en önemli meselenin koruyucu bir turizm vizyonuyla olacağını düşünüyoruz. İlerleme ve yatırım elbette önemli fakat bir yandan da var olan güzellikleri var olan değerleri korumak ve yaşatmak adına bir vizyon geliştirdik. Bu doğayla iç içe kültürün korunması demek, bu yüzden çok önemsiyoruz. Denizin doğanın korunması kültürün korunması demek” ifadelerini kullandı.

KENTLER ARASI İLETİŞİM

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Covid-19 salgını nedeniyle durdurulan Seferihisar ile Yunanistan’ın Sisam Adası arasındaki feribot seferlerinin iki yıl aradan sonra başlamasının turizme büyük katkısı olacağını dile getirdi.

Seferihisar Belediyesi olarak hayata geçirecekleri ‘İyon Kentler Birliği’ projesi kapsamında hazırladıkları kültür rotasına Sisam’ın da dâhil olduğunu hatırlatan İsmail Yetişkin, şunları kaydetti: "Özellikle Avrupalı turistlerin son yıllarda oldukça ilgi gösterdiği bir şey kültürel rotalar. Biz yalnızca rota hazırlamakla kalmayarak, kıyı Ege’yi kültür, sanat faaliyetleri ile donatacağız. Kentlerimiz arası iletişimi güçlendireceğimiz bir turizm sezonu bizi bekliyor."