İzmir Seferihisar’da taşocağı için verilen ÇED onayını mahkeme iptal etti, Danıştay ise onadı. Artvin’in Yusufeli ilçesindeki HES için verilen ÇED onayı ise iptal edildi

Seferihisar’da ve Yusufeli’nde zafer yaşam savunucularının

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yapılması planlanan baraja malzeme sağlamak amacıyla kurulacak taşocağı için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal eden mahkemenin kararı, Danıştay tarafından da onandı. Karar, köylüler ve çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.

Danıştay kararı onadı
Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan baraj için malzeme sağlamak amacıyla iki taşocağı ile kırma eleme tesisi ve asfalt şantiyesi kurulması için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Bunun üzerine köy halkı ve çevreciler, kararın iptali için dava açtı. İzmir 3. İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal ederek, taşocaklarının kurulmasının önüne geçti. Kararın temyiz edilmesi üzerine Danıştay, mahkemenin kararını onadı.

Zeytin ağaçları zarar görecekti
Danıştay’ın verdiği karar köy halkı ve çevreciler tarafından sevinçle karşılandı. Konuyla ilgili açıklama yapan avukat Şehrazat Mercan, kendilerinin baraj yapımına karşı olmadıklarını, ancak yeni yapılacak taşocaklarının bölgedeki zeytin ağaçlarına ciddi zarar vereceğini belirtti. Bölgedeki mevcut taşocaklarından baraj için yeterli malzemenin sağlanabileceğini söyleyen Mercan, “Biz oraya yapılacak iki taşocağı, eleme tesisinin çıkaracağı tozlardan zeytinlerin etkileneceğini ve zarar göreceğini söyledik. Ayrıca orada bulunan taşocaklarından baraj için malzeme sağlanabilir. Yeni taşocakları açmak ve ucunu açık bırakmak, baraj bittikten sonra da ocakların çalışmaya ve çevreye zarar vermesi anlamına geliyor. Mahkemenin kararını Danıştay’da onadı” dedi.

Yusufeli, kararı sevinçle karşıladı
Artvin’in Yusufeli ilçesi Barhal Çayı üzerinde yapımı planlanan İkizkavak Hidroelektrik Santral (HES) projesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararı, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Yusufeli ilçesi Küplüce Köyü sınırlarında, Barhal Çayı üzerinde yapımı planlanan İkizkavak HES projesi için 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. Kararın iptali istemiyle Yusufeli Belediyesi ve Küplüce Köyü Muhtarlığı öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme heyeti, Sarıgöl Boğa Güreş Sahası ile Dutdere mevkisi arasında, yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Barhal Çayı’nın suyunun kullanılması için planlanan HES projesine için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etti.