KÖİ Modeli ile inşa ettirilen şehir hastanelerinin büyük bölümü adeta usulsüzlük yuvası haline geldi. Hastanelerin inşa sürecinde yüklenicilere fazladan ödeme yapıldığı, yapılmayan işlemler için firmalara garanti ödeme yapıldığı, hastanelerdeki ticari alanların sözleşmelerde öngörülenden daha büyük alana yayıldığı tespit edildi.

Şehir hastaneleri “usulsüzlük yuvası” oldu
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık tesislerinin yapımında, “Göç yolda düzelir” mantığı ile hareket ettiği öğrenildi. Sayıştay’ın bakanlığa yönelik denetim raporuna göre, ihale edilen sağlık tesisi yapım işlerinde idare tarafından ihale öncesi gerekli hazırlıklar yapılmayınca, işin yürütülmesi ve tamamlanmasında gecikme yaşandı. Bakanlığın mali denetimleri ile açığa çıkarılan tek mevzuata aykırılık bu olmadı.

Kamu özel işbirliği modeli ile işletilen İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tüp bebek işlemleri ile ilgili olarak görevli şirket tarafından laboratuvar hizmeti sunulmamasına rağmen bu hizmet altında tüp bebek alt kırılımı olduğundan garanti tutarlarının ödendiği tespit edildi. Denetçilerin yerinde yaptığı incelemelerde, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde laboratuvar hizmeti adı altında tüm bebek işlemleri için ilgili şirkete yönelik garanti ödeme tutarı belirlendi. Ancak, sağlık tesisinin açılışından beri görevli şirket tarafından tüp bebek işlemlerine yönelik hiçbir tetkik ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmediği öğrenildi. Buna karşın bakanlığın, şirkete tüp bebek işlemleriyle ilgili ödeme yaptığı anlaşıldı.

ŞEHİR HASTANELERİNDEN USULSÜZLÜK FIŞKIRDI

Bakanlığın denetim raporunda, hekimlerin, “Sağlık sistemine en büyük darbe” olarak değerlendirdiği şehir hastanelerindeki usulsüz işlemlere yönelik tespitler de sıralandı. Buna göre;

► Kamu Özel İş Birliği Modeli ile inşa ettirilen şehir hastanelerinde yaptırılmayan ya da yapılmayan imalatlar için sabit yatırım tutarı revizyonu yapılmadı.

► Kamu özel işbirliği modeli ile işletilen bazı şehir hastanelerinde çamaşır, yemek, laboratuvar, görüntüleme ve sterilizasyon hizmetleri için kullanılan alanlarda görevli şirketlerin birim fiyat tekliflerine dahil olmasına rağmen ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji tüketim giderlerinin tahsil edilmediği anlaşıldı.

► Şehir hastanelerinde ihale dokümanı ve projelerde öngörülenden daha fazla alan ticari alan olarak kullanıldı.

► Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde görevli şirket tarafından ihale şartlarında öngörülen ticari alana karşılık İdare’ye ödenmesi hüküm altına alınan bedelin, görevli şirketin sözleşmede öngörülenden daha fazla alanda ticari faaliyet ifa etmesine rağmen orantılı olarak arttırılmadığı tespit edilmiştir.

► Laboratuvar hizmetlerine ilişkin sonuç verme sürelerinde ve görüntüleme hizmetlerine İlişkin randevu verme sürelerinde yöntem beyanı belirlemelerine göre önemli düzeyde gecikmelerin meydana gelmesi ve bunların çoğunluğunda SLA açılmaması…