Şehirde neler var?

Eda KÖPRÜ YILMAYAN

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı’nın restore edilmiş yeni halini görmek isteyenler ve bayramda şehirde kalanlar için müze yarın açık. Sarnıçta çağdaş müzecilik anlayışıyla hazırlanan ‘Daha Derine’ sergisini de görebilirsiniz. Sergide; Ali Abayoğlu, Aslı İrhan, Berkay Buğdan, Güneş Terkol, Jennifer Steinkamp, Malik Bulut, Muzaffer Tuncer, Ozan Ünal ve Yasemin Aslan Bakiri’nin yapıtları yer alıyor.

İstanbul Modern

Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern bayramın ilk günü hariç diğer günler açık. Müzede Yüzen Adalar isimli bir sergi, Yönetmen Nuri Bilgi Ceylan’ın Başka Bir Yerde isimli fotoğraf sergisi yer alıyor.

‘Hep Buradayız’ ise İstanbul Modern’in 2016 yılında Türkiye’deki kadın sanatçıların üretimlerini desteklemek, bilinirliğini arttırmak ve müze koleksiyonuna yeni yapıtlar kazandırarak kadın sanatçıların temsillerini güçlendirmek amacıyla kurduğu Kadın Sanatçılar Fonu aracılığıyla koleksiyona dahil edilen yapıtlardan bir seçki sunuyor.

Müzede yer alan bir diğer çalışma Renzo Piano’nun ‘Yerin Ruhu’ isimli sergisi. Renzo Piano’nun kurucusu olduğu Renzo Piano Building Workshop (RPBW) tarafından tasarlanan yeni İstanbul Modern binasına ilişkin ayrıntılar yer alıyor. 

Bir başka sergi ise ‘Mimarinin İnşası’. Günümüzün önemli mimari fotoğrafçılarından Cemal Emden bu sergide Renzo Piano tarafından tasarlanan İstanbul Modern’in yeni müze binasının inşa sürecine odaklanıyor. Emden, Aralık 2020’den itibaren binanın yapım aşamalarını farklı ışık ve mevsimlerde kayıt altına alarak Piano’nun tasarımında önem verdiği mimari bileşenlere, malzemenin ve insan emeğinin yapıya dönüşümüne yer veriyor.

Modernizmin İzinde Türk Resmi
Sabancı Üniversitesi 

Türkiye’de resim sanatının gelişimi hakkında bilgi edinmek, farklı dönemlerdeki ressamların çizimlerini görmek ve nelerden etkilendiklerini öğrenmek isteyenler Modernizmin İzinde Türk Resmi Sergisi’ni ziyaret edebilir. Müze bayramın ilk günü hariç diğer günler açık.

Performans: Nesnelerin Gizli Yaşamı
Amy Salsgiver ve Fulya Uçanok
Salt Beyoğlu / 5 Temmuz, saat 19.00

Perküsyoncu, besteci Amy Salsgiver ve piyanist, elektroakustik müzik bestecisi Fulya Uçanok, 5 Temmuz’da Salt Beyoğlu’nda geleneksel ve geleneksel olmayan enstrümanlar ile gündelik nesnelerin yaşamından ilham alan bir performans gerçekleştirecek. Ses ve çevre ilişkisine dair kapsamlı araştırmalar yürüten ikilinin Açık Sinema’daki performansı, insan ve insan olmayan faillerin yaşam alanlarını bir arada tutan sonik habitatları keşfedecekleri bir doğaçlama şeklinde gelişecek.
Performans ücretsiz görülebilir.