Doğa Derneği uzmanlarının Yeşilırmak'ta görüntülediği toplu balık ölümlerine Turhal Şeker Fabrikasından yasadışı bırakılan atıkların...

Doğa Derneği uzmanlarının Yeşilırmak'ta görüntülediği toplu balık ölümlerine Turhal Şeker Fabrikasından yasadışı bırakılan atıkların neden olduğu anlaşıldı.Doğa Derneği uzmanları geçtiğimiz günlerde Yeşilırmak'ta toplu balık ölümleri tespit etti. Yapılan tespiti takiben Amasya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile bağlantıya geçildi ve toplu balık ölümlerine Turhal Şeker Fabrikası'ndan bırakılan atıkların neden olduğu anlaşıldı. Amasya İl Çevre ve Orman Mü-dürlüğü'nün verdiği bilgide, 15 Ekim'den bugüne kadar nehirde dört defa toplu balık ölümleri görüldüğü ve 30 Ekim saat 02:oo'de Turhal Şeker Fabrikası'nın Yeşilırmak'a deşarj noktasından alınan numunelerin tahlili sonucunda kirliliğin fabrika kaynaklı olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Nehir üzerindeki tek büyük sanayi tesisi olan Turhal Şeker Fabrikası'nın halktan gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz Şubat ayında atık su arıtma tesisini açtığı ancak buna rağmen atıkların nehre bırakılmasının halen sürdüğü öğrenildi. Amasyalılar, yılın belli zamanlarında Yeşilırmak'ta toplu balık ölümlerinin görüldüğünü ve bu konuda yetkililerden yardım istediklerini belirtiyorlar.

Bafa gölünde kirlilik
BAFA
Gölü'ndeki toplu balık ölümlerinin, çevredeki balık çiftlikleri, endüstriyel tesisler ve yerleşim yerlerinin atık sularından kaynaklandığı bildirildi. DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, göldeki kirliliğin araştırılmasını talep eden "Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği"ne gönderdiği raporda, Bafa Gölü ile Dalyan Kanalı boyunca, çipura ve kefal balıklarının öldüğünün tespit edildiğini, su yüzeyinin kirli yağ ve benzeri örtü tabakasıyla kaplı olduğu söyleniyor. Bu kirliliğin ise balık çiftliğinden gelen atıklardan ortaya çıktığı belirtildi.

SEMİN SEZERER