Salgına karşı mücadelede etkili olan etil alkol talebi arttı. Ancak iktidar 25 şeker fabrikasından 10’unu özelleştirdiği için salgına karşı gerekli olan etil alkol dışardan ithal edilmeye başlandı. Sarıbal, “Zaman bizi bir kez daha haklı çıkardı. Fabrikalar özelleştirilmemeliydi” dedi

Şeker fabrikalarını sattılar, etil alkolü ihtal etmek zorunda kaldılar: Özelleştirme halk sağlığı sorunudur

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP’nin özlellştirme politikası yaşamın her alanında zarar ettiriyor. Şeker fabrikalarını özelleştiren iktidar, salgına karşı dezenfektan üretimi için ihtiyaç duyulan etil alkolü daha pahalı olan ithalat yoluyla temin etmek zorunda kaldı. Kolonya ve dezenfektan üreticilerinin etil alkol bulmakta zorlandıkları, ihtiyacın yabancı ülkelerden ithal ederek çözüllmeye çalışıldığı bildirildi. Bu durum, halkın karşı çıkmasına karşın özelleştirilen ve daha sonra üretim kapasitesi düşürülerek zarar ettirilen şeker fabrikalarını yeniden gündeme getirdi.

ÜÇ FABRİKADAN İKİSİ SATILDI

Etil alkol üretiminde önemli bir rol oynayan şeker fabrikalarındaki kamu payı, her geçen yıl azaldı. Son olarak 2018 yılında alınan özelleştirme kararının ardından devletin elinde kalan şeker fabrikası sayısı 10’a düştü. Fabrikalardaki kamu payı da bu uygulama ile birlikte yüzde 65’ten 36’ya geriledi. Bu durum, şekerin yanı sıra şeker pancarından elde edilen etil alkol üretiminin de gerilemesine neden oldu. Etil alkol üretiminde öncü rol oynayan üç şeker fabrikasından ikisi AKP iktidarında satıldı. Etil alkol üreten Konya ve Amasya Şeker Fabrikaları özel sektöre devredildi. Bu fabrikalardaki alkol üretimi geriledi. Kamunun elinde etil alkol üretimi için sadece Eskişehir Şeker Fabrikası kaldı. İktidar, 2023 yılına kadar tüm kamu payının satılması için şeker fabrikalarını özelleştirme programına dahil etti.

Fabrikaların özelleştirme sürecinde bu işleme karşı çıktıklarını ancak AKP’nin kendilerini dinlemediğini ifade eden CHP Tarım Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “İktidarın bu uygulamaları, halkımızı her alanda zarara uğratıyor” dedi.

SATIŞTAN VAZGEÇİLMELİ

“Zaman, bizi bir kez daha haklı çıkarmıştır” diyen Sarıbal’ın, BirGün’e yaptığı değerlendirme şöyle: “Toplumca bir salgına karşı mücadele ederken hijyen için önemli olan kolonya ve dezenfektan üretimini yapamıyoruz. Çünkü yerli etil alkol sıkıntısı yaşanıyor. Oysa şeker pancarı etil alkol üretiminde önemli bir üründür. Bugün yaşadıklarımız özelleştirmenin, yeni tesisler kurmamanın halk sağlığını tehlikeye attığının bir örneğidir. Özelleştirilmesi düşünülen fabrikaların satışından derhal vazgeçilmelidir. Böylece hem üretimimizi koruruz hem de ithalat yoluna başvurmayız.”

BİR ÖZELLEŞTİRME DAHA

Resmi Gazete’den yayımlanan özelleştirme kararı ile Erzurum’un Pasinler ilçesindeki Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait arazi ve üzerinde bulunan binalar satışa çıkarıldı. 2018 yılında özelleştirme programına dahil edilen ve daha sonra elden çıkarılan Erzurum Şeker Fabrikası’nın kullandığı arazinin toplam büyüklüğünün 61 bin 55 metrekare olduğu bildirildi. Satış işlemi, 21 Nisan’da gerçekleştirilecek.