Salgın ve ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren turizmci şimdi de Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sonuçlarının nasıl yansıyacağını düşünüyor. Ege Bölgesi’nde turizmciler sürecin nereye gideceğini kestiremiyor.

Sektörde ‘B’ planı yok, turizmciler zorda: Salgın, kriz ve şimdi de savaş

Aycan KARADAĞ

Covıd-19 salgını ve son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Ege Bölgesi’nde turizm dibe vurdu. Sezonun başlamasına sayılı günler kala Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim nedeniyle sektör temsilcilerinin endişesi arttı. 2021’de Rusya’dan gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 120, Ukrayna’dan gelen turist sayısı ise yüzde 106 oranında arttı. En çok turist gönderen ülke uzun yıllardır Rusya olurken Ukrayna’dan gelen turist sayısında ciddi artış yaşandı. Öyle ki Ukrayna’dan gelen turist sayısı 2 milyonu aşarak Almanya’dan sonra üçüncü ülke konumuna geldi. Rusya ve Ukrayna’dan gelen turist sayısı toplam turist sayısının yüzde 23’üne denk geliyor. Başka bir ifadeyle 2021’de ülkeye gelen her 100 turistten 23’ü Rusya ve Ukrayna vatandaşı.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticiler Derneği Başkanı (BOYD) Serdar Karcılıoğlu, turizm sektörünün kırılgan bir sektör olduğunu söyledi. Karcılıoğlu, “Zaten büyük bir ekonomik krizde olan ülkemiz sektöre gerektiği gibi destek olamayınca, turizmciler tek başına yaralarını sarmaya çalışıyordu. Geldiğimiz bu noktada Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlar bir anlamda ülkemizde belki de çok uzun yıllar turizmi konuşamayacağımız duruma getirebilir. Böyle meydanı ateş topuna çevirecek bir savaşta sadece Rusya ve Ukrayna’dan gelecek turistleri kaybedeceğimiz yönündeki açıklamaları çok talihsiz buluyorum. Turist krizi, savaşı, kavgayı sevmez ve korkar” diye konuştu.

KAYITLAR DURMA NOKTASINDA

Serdar Karcılıoğlu şunları dile getirdi: “Yanı başınızda süregelen bir savaş ortamında ve son zamanlarda çevremizde yaşadığımız çapta savaş örneklerinden farklı olarak taraflardan birisinin AB ülkesi olması, Rusya’nın muhtemel hamlesine Amerika ve NATO başta olmak AB ülkelerinin kayıtsız kalmayacaklar. Böylesine bir faciaya yol açabilecek ortamın oluşacağı düşünülecek olursa, ülke olarak bizim de hangi noktada duracağımız da belli değilken tüm marketlerin tatil planlarını kesinlikle bize doğru yapmayacakları gerçeğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu bağlamda zaten düşüşte olan rezervasyon akışları son bir haftadır önce yavaşladı ve şimdi de durma noktasına geldiğini üzülerek belirtmeliyim. Umut ediyorum ki bu kriz barışla sonuçlanır. Ve bu bahtsız sektör en azından toparlanma sürecinin başını kaçırmamış olur.”

ÖNLEM ALINMALI

Türkiye’ye en çok turist gönderen iki ülke olan Rusya ve Ukrayna’nın savaş noktasına elmesinin Türkiye turizmini çok olumsuz etkileyeceği değerlendirmesinde bulunan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Turizm Bakanlığı’na önlem alması çağrısında bulundu. Alban, pandemi öncesine kadar Alman ve İngiliz turistlerin en çok rağbet ettiği ülkelerden biri olan Türkiye’nin artık Avrupa ülkelerinden çok Rusya ve Ukrayna’dan gelen turistleri ağırladığını ifade etti. Alban “Şimdi bu iki ülke arasındaki krizi merakla izliyoruz. Umarım sorunlar savaş noktasına gelmeden çözülür. Her olasılığa karşı hazırlıklı olmalı, turizmcimizin en az kayıpla bu dönemi atlatması için Turizm Bakanlığı önlemleri şimdiden almalıdır” dedi.