TÜİK ve Merkez Bankası nisan ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı. Tüm sektörlerde benzersiz bir bunalımın yaşandığı verilere de yansıdı. Mart ayına göre en iyi durumda olan perakende ticaret sektöründe bile güven sadece 1 ayda yüzde 26 azaldı. Reel kesimdeki işletmelerin yüzde 61’i marta göre daha kötü durumda

Sektörel güven paraşütsüz düşüyor: Benzersiz bunalım

Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik tahribat Nisan ayında önceki aya göre daha net hissedilmeye başladı. Salgının süresi uzadıkça yıkımın boyutları da genişliyor. Bu durumda öncü göstergelere de yansımış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (TCMB) dün beklenti anketlerinden yola çıkarak sektörel güven ve reel kesim güven endekslerini yayımladı. Geleceğe ilişkin tahminlerde kullanılan bu değerlere göre ekonomik gidişat benzersiz biçimde olumsuz seyrediyor. İşte veriler ışında sektörlerin durumu…

sektorel-guven-parasutsuz-dusuyor-benzersiz-bunalim-722121-1.

GÜVEN SADECE 1 AYDA NE KADAR DEĞİŞTİ?

Tüm sektörlerde geleceğe ilişkin umutlar görülmemiş ölçüde daralıyor. En büyük tahribat hizmetler sektöründe yaşanırken, görece iyi durumda olan perakende ticarette dahi güven endeksi yüzde 26 azaldı. Hem de sadece 1 ayda…

Hizmetler: güven yüzde 50 azaldı

Türkiye’de istihdam edilenlerin yüzde 56’sı hizmetler sektöründe çalışıyor. Yaklaşık 16 milyon yurttaşın çalıştığı sektörde güven endeksi ölçüm tarihinin en düşük seviyesi olan 46,1’e sadece 1 ayda geriledi. Böylece mart ayında 92,5 puan olan güven endeksi yüzde 50 oranında düşmüş oldu.

Perakende ticaret: güven yüzde 26 azaldı

Diğer sektörlere nazaran salgından en az etkilenen sektör olan perakende ticarette bile endeks değeri bir ayda yüzde 26 geriledi. Mart ayında 101,7 olan endeks değeri nisan ayında 75,2’ye geriledi. Verilere göre sektörün yeni siparişleri azaltıp stokları eritmeye çalışması dikkat çekti.

İnşaat: güven yüzde 42 azaldı

Zaten zor günler geçiren inşaat sektörü tarihinin en düşük 2’nci değerine sadece 1 ayda ulaştı. Daha önce 2018 Aralık ayında o yıl yaşanan kur şoku nedeniyle 46,1 seviyesini gören endeks değeri bu yılın nisan ayında 47,7’ye ulaştı. Bu değer mart ayındaki 83,6 değerinden yüzde 42 daha az.

Reel kesim güven yüzde 33 azaldı

Merkez Bankası tarafından hesaplanan Reel Kesim Güven Endeksi ise mart ayına göre 32,9 puan birden düşerek 66,8 değerine düştü. Sektördeki ihracatın da benzer oranlarda düşmesi dikkat çekerken endeks değeri tarihindeki en sert düşüşü yaşadı

REEL KESİMDE 100 İŞLETMEDEN SADECE 3’Ü İYİMSER

Reel kesimde beklenti anketine cevap veren her 100 işletmeden 73,4’ü üretimlerini kısıtlayan nedenler olduğu söylüyor. Bunlar içinde başı çeken neden yüzde 25,4 ile talep yetersizliği. Öte yandan ‘mart ayına göre daha iyi durumdayım’ diyen işletmelerin oranı sadece yüzde 3,2. Ankete göre işletmelerin yüzde 69,2’si mart ayına göre daha kötü durumda olduğunu söylüyor.