Ankara’da geçtiğimiz cuma günü gözaltına alınanlar ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, operasyon sırasında el konulan Selahattin Demirtaş'ın "Leylan" kitabı suç unsuru sayıldı

Selahattin Demirtaş’ın "Leylan" kitabı suç unsuru sayıldı

Ankara’da 14 Şubat’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 10 kişi bugün alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltı operasyonu sırasında el konulan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yeni romanı “Leylan”, "Halkı devlete karşı kin ve düşmanlığa sevk edici şekilde etnik ayrımcılık” olarak değerlendirildi.

Gözaltına alınan 10 kişi emniyet ifadeleri ardından adliyeye sevk edildi. “Terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü adına faaliyet yürütmek” iddialarıyla açılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınan ve aralarında üniversite öğrencilerinin de olduğu 10 kişiden 7’si savcılık ifadeleri ardından serbest bırakıldı. Savcılık ifadeleri alınan 3 kişi ise aynı gerekçelerle “adli kontrol” şartı ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınan 3 kişi de yurtdışı yasağı ve imza adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

MA'da yer alan habere göre, gözaltına alınanlara emniyet sorgularında tape kayıtları, “DGH üyesi” olup olmadıklarının sorulduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlardan birinin evinde çıkan “Kürtlerin Örf ve Adetleri” ile HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Leylan” isimli kitabına ilişkin “Doğu ve Güneydoğı bölgelerimizde geçmişte PKK/KCK silahlı terör örgütünün kırsal alanında, yaşanan sokak eylemlerinde, faili meçhul cinayetlerde öldürülen şahısları meşrulaştırarak, halkı devlete karşı kin ve düşmanlığa sevk edici şekilde etnik ayrımcılık yapıldığı değerlendirilmektedir” denildi.

Sonrasında gözaltına alınan kişiye “Bahse konu kitapları nereden/ kimden temin ettiniz?", "Kitapları ikamet adresinde bulundurmanızın amacı nedir?", "Kitabın içeriği hakkında bildiklerinizi anlatınız?", "Bu huşularda detaylı ifade veriniz” soruları yöneltildi.