BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Uludere’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olay ve Roj TV’yle ilgili...

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Uludere’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olay ve Roj TV’yle ilgili iki iddiada bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Uludere bombardımanı yapılmadan askeri yetkililer sizi arayıp ‘50 kişilik grup var, içlerinde sivil var, ne yapalım’ dediklerinde ‘Neye mal olursa olsun vurun’ dediniz mi” diye soran Demirtaş, hükümetin ROJ TV’nin yayınlarını kesebilmek için gizli açık ödenekten paralarla baskı yaptığını iddia etti.

BDP’li Demirtaş partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Hakkari’deki bombalı patlama olayıyla ilgili “Polis otosunun hedef alınmadığı, yaralı polis olmadığı” yönündeki iddiaları hatırlatan Demirtaş, bunların açığa çıkartılması için soruşturmanın hızla sonuçlandırılmasını istedi.

Yaşanan her şeyin dehlizlerde planlanmadığını söyleyen Demirtaş, Uludere’de yaşanan olayı hatırlattı. “Ne dehlizi, ne karanlığı, sanırsın uzaydan bilinmeyen cisim geldi patladı da karanlıkta kalmaması için araştıracakmış” diyen Demirtaş şunları söyledi:

“Dört saatlik görüntü var elinde, savcılığa bile verilmemiş. Uludere bombardımanı yapılmadan hemen önce askeri yetkililer Başbakan olarak sizi arayıp ‘50 kişilik grup var, içlerinde sivil var, ne yapalım’ dediklerinde siz ‘vurun’ dediniz mi demediniz mi açıklayın. ‘Neye mal olursa olsun vurun’ dediniz mi demediniz mi, çıkın bunun hesabını verin. 26 gündür örtmeye mi çalışıyorsun? Vali 3 ay daha geçer diyor, 3 ay daha geçer, ailelere tazminat ödenir, üstü kapanır diyorlar. Yargı karşısında bunun hesabı verilmeyene kadar bu defter kapanmaz.”

Demirtaş, ROJ TV’yle ilgili de “Hükümet ROJ TV’nin yayınlarını kesebilmek için gizli, açık ödenekten paralarla baskı yapıyor” iddiasında bulundu. Bu yapılacağına ROJ TV’nin Türkiye’ye çağrılmasını isteyen Demirtaş, “ROJ TV madem bu toprakların sesi, gelsin kendi halkı içinde yayın yapsın. Burada tartışılan şey teknik konu değil ki bir halkın sesini kısmaya çalışıyorsun. Türkiye’de 247 kanal var, Türkçe yayın yapıyor. Bir tek TRT Şeş var. O da hükümetin kontrolünden çıktı cemaatin kontrolüne girdi. Kürtlerle ilgili hiçbir yayın yok, ama yüzlerce kanal içinde bir ROJ tv rahatsızlık yaratıyor” dedi.

UĞUR MUMCU’YU ANDI
Ölüm yıldönümü dolayısıyla gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu anan Demirtaş, “Türkiye’nin değerli aydınlarından Uğur Mumcu katliamıda tıpkı Dink suikastı gibi örgüt çıkarılamamıştır, olay yine bir-iki kişinin üzerine yıkılmaya çalışılmıştır. Aradan geçen bunca zamana rağmen Uğur Mumcu olayı faili meçhul kalmıştır” dedi. 2001 tarihinde Silopi’de HADEP ilçe yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in kaybedilmesinin üzerinden 11 yıl geçmesine karşın bir sonuç çıkmadığını anlatan Demirtaş, o dönem alay komutanı olan Ergenekon davası tutuklusu Levent Ersöz’e, hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bu konuda bir soru sorulmadığını söyledi. Ergenekon soruşturmalarının en büyük eksiğini bu olduğunu savunan Demirtaş, “Orada tutuklu askeri bürokratlar, o dönem faili meçhullerin, köy yakmaların, işkencelerin sorumlusudurlar. ‘Biz karanlıkları aydınlattık’ diyenler bunun cevabını veremiyorlar” dedi.