Aşırı yağışlar Samsun’u teslim aldı. Dereler taştı, yollar göle döndü, eğitime ise 1 gün ara verildi. Selin vurduğu Ankara’da ise Devlet Opera ve Balesi sular altında kaldı, nota arşivi yok oldu.

Seller tarihi de alıp götürüyor
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

İklim krizi nedeniyle artan hava olayları ve yanlış planlama her doğa olayının afete dönüşmesine neden oluyor. Ankara’nın ardından Samsun’da dün sabah etkili olan yağış hayatı felç etti. Dereler taştı, yollar göle döndü, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Ekipler, su baskınlarına karşı çalışma başlattı. Sağanak yağış nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.

Yağış nedeniyle tramvay seferleri de iptal edildi. Vatandaşlar işlerine gitmekte güçlük çekti. Atatürk Bulvarı'nın, Kenan Yara Köprüsü ile Gençlik Parkı bölümünde kara yolu su birikintileri nedeniyle ulaşıma kapandı.

YAĞMUR 5 SAATTE YAĞDI

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Demirtaş, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; 1929-2022 yılları arasındaki haziran ayı yağış ortalaması, 46,2 kilogram. Bugün, Samsun'da 5 saatte metrekareye düşen yağış miktarı ise 53 kilogram. 1 ayda almamız gereken yağmur, 5 saatte yağdı. Bu durum, yağışın şiddetinin büyüklüğünü anlatıyor" dedi.

Nisan ayında düşen ortalama yağmur miktarının, bu kez haziranda düştüğünü belirten Doç. Dr. Demirtaş, "İklim değişikliğinin, mevsimsel değişkenlikler ile hava olayları üzerine etkisi var. Sıcaklıktaki her 1 derece artışı, havanın nem tutma kapasitesi yüzde 7 artıyor. Atmosferde biriken bu nem, uygun koşullar oluştuğunda yağış olarak yüzeye düşüyor" diye konuştu.

Öte yandan Atakum ilçesi Mimar Sinan Mahallesi 133'üncü Sokak'ta bir binanın önündeki duvar, sağanak sonrası çöktü. Duvar dibindeki araçlar, çöken duvar nedeniyle hasar gördü. Yine Atakum ilçesinde sağanak nedeniyle yolun bir kısmı çöktü. Park halindeki araçlar, çöken yol ile birlikte kaydı. Bölgede araçları kurtarmak için çalışma başlatıldı. 

***

NOTA ARŞİVİ YOK OLDU

Ankara Devlet Opera ve Balesi (DOB) sular altında kaldı, nota arşivi yok oldu. Ankara, 11 Haziran Pazar günü bir kez daha sele teslim olmuştu. Caddelerin göle döndüğü olaydan etkilenen yapılardan biri de DOB ek binası oldu. Alt katında bulunan salonlar sular altında kaldı. Zararın büyük olduğu DOB’da nota arşivi tamamen yok oldu. Aynı zamanda Modern Dans Topluluğu’nun tüm kostümleri kullanılamaz hale geldi.