Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan olayları n ardından bölgeye giden KESK heyeti incelemelerini tamamlayarak bir rapor hazı rladı. KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, Hakkari’nin Şemdinli İlçesi'nde Umut Kitapevi’ne yapılan bombalama eylemini, Kürt sorununun çözümünde şiddette ısrar edenlerin devlette etkili olduğunu açığa çıkardığını belirterek, olayları n aydınlığa çıkartılması ve unutulmaması için çalı şacaklarını kaydetti. Daşdemir, "Barıştan, adaletten yana olan herkesin Şemdinli’de yaşanan bu olayları unutmayarak gündeme getirmesi gerekiyor. Toplumsal duyarlılık ile kararlılığımızı gösterip, Susurlukla başlayan Şemdinli ile devam eden olayları unutturmayacağız'' dedi.

KESK’e bağlı BES Genel Başkanı Bülent Kaya, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Mümtaz Başar, DİVES Genel Sekreteri Lokman Özdemir, Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri İsmail Sağdıç, SES Hukuk ve TİS Sekreteri Şükran Doğan, Haber Sen Genel Mali Sekreteri Ramazan Taş ve BTS Hukuk ve TİS Sekreteri Mehmet Erdoğan’ın yer aldığı heyetin raporu dün KESK Genel Merkezi’nde, Genel Sekreter Abdurrahman Daşdemir tarafından açıklandı.

'HALKI TEDİRGİN EDİYORLAR'
Daşdemir, olayı gerçekleştiren güvenlik kuvveti elemanlarının tutuklanmasının, Hakkari Valisi’nin görev yerinin değiştirilmesinin ve Başbakan Erdoğan’ın bölgeyi ziyaret etmesinin olumlu gelişmeler olduğu belirtti. Yüksekova’da Şemdinli’de sorumlu düzeyde bulunan kişilerin görevden alınmamasını, Başbakan Erdoğan’ın "Şemdinli halkı tanıklık yapamaz'' ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in "Olay üzerine artık fazla konuşmak gerekmez, soruşturma sürüyor'' açıklamasını talihsizlik olarak değerlendiren Daşdemir, hükümet tarafından yapılan açıklamaları n halkı tedirgin ettiğini kaydetti.

Daşdemir, şöyle devam etti: "Devlet zamanında geliştirilen uyarıları dikkate alarak şeffaf bir yaklaşı m ile bu odakların üzerine gitseydi, bu gelişmeler yaşanmamış olacaktı. Bu durum Kürt sorununun çözümünde şiddetten yana ısrar edenlerin devlette etkili olduklarını göstermektedir.''

Daşdemir, KESK’in "Demokratik Türkiye Halk İçin Bütçe'' adı altında 17 Aralık’ta yapılacak mitingte Susurluk’tan Şemdinli’ye kadar tüm olayların üzerine gitme kararlı lığını göstereceklerini kaydetti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…
KESK’in çözüm önerileri şöyle sıralandı:
» Sorumlularının güvenlik güçleri olduğuna dair genel bir kanı oluştuğundan, bölgede sorumlu düzeyde bulunan kişilerin açığa alınması soruşturmanın selameti açısından gereklidir.

»Olaylar nedeni ile evleri, işyerleri hasara uğramış veya tahrip edilmiş kişilerin maddi ve manevi zararları hükümet tarafı ndan karşılanmalıdır.

»Yargılamanın sağlıklı yapılabilmesi için olayın tanıkları her türlü yasal koruma ve güvencelerden faydalandırılmalıdır.

»Adli soruşturmanın yanı sıra idari makamlardaki kişilerin sorumluluklarının ortaya çıkartılması için, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca soruşturma açılmalı.

»Bu ve benzeri olaylar Kürt Sorununun çözümsüzlüğü çerçevesinde gelişen olaylardır. Kalıcı çözüm ve bu olayların toplumsal yaşamımızdan tümü ile giderilmesi, Kürt sorununu barışçıl ortamda demokratik çözümü için olanaklıdır. Bu çerçevede hükümet üzerine düşen sorumluluğ u yerine getirmelidir.

'Şemdinli devlete güvensiz '
BEKSAV, DHP, DİSK Limter İş, HÖC, Haziran Dergisi, HKM ve TÖP temsicilerinin halkla yaptığı görüşmelerin ardından bir rapor yayı nladı. Gidiş amaçlarının yakalanan saldırganları n ve ortaya çıkan belgelerin halkın gözünde ne ifade ettiğini görmek olduğunu belirten ekip, bölge halkıyla dayanışma içinde olmayı amaçladıklarını belirtti. Hazırlanan raporda, halkın patlayan bombalardan devleti sorumlu tuttuğu belirtilerek sorunun çözümünde devlete güvenlerinin kalmadığı vurgulanı yor. Raporda yaşanan bombalama eylemlerinin ardından bölgede yaşayan vatandaşı n bunun sorumluluğunu devlette gördüğü belirtilerek, yaşanan güvensizlikle birlikte bombalama eylemlerinin de süreceğinin düşünüldüğ ü dile getirildi.

'Şemdinli AB yolunu tıkıyor'
14 Sivil Toplum Örgüt Bileşenleri adına basın açıklamasında bulunan Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe, Şemdinli olayının Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini tıkadığı gibi aydınlık geleceğini de karartığını söyledi. Olayın meydana geldiği günden bu yana ülke gündeminin ilk sırasında yer aldığını anlatan Özgökçe, bunun altında yatan en önemli etmenin ise, olaya resmi kişi veya kişilerin karıştığı iddiaları olduğunu kaydetti. Olayın ardından yurt çapında protesto eylemleri yapılırken, çıkan olaylarda yeni can kayıpları yaşandığını ifade eden Özgökçe, Türkiye'nin huzur ortamını sabote etmek isteyen gruplar olduğunu vurguladı.

Yurttaşlar Heyeti Şemdinli'ye geliyor
BÖLGEYİ ziyaret eden heyetlere ''Yurttaşlar Heyeti'' de katıldı. Kendilerini Aydınlar Heyeti olarak da tanımlayan heyetin içinde farklı dünya görüşlerinde isimler dikkat çekiyor. Heyet, halkı tahrike yönelik saldırılara karşı yurttaş dayanı şmasının güçlendirileceği mesajını vererek, bu türden provokasyonların sorumluları nın açığa çıkarılması için ısrarlı ve kararlı olunacağını da vurgulayacak. Umut Kitabevi'ni yeniden kurmak için yayınevlerinin sağladığı kitapların, geçmiş olsun dilekleriyle birlikte iletilmesi de yer alıyor. Geziye Hak İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK MYK Üyesi Sevgi Göyçe ve TTB Gencay Gürsoy katılıyor. Grupta yer alması kesinleşen yazar, gazeteci, hukukçu, işadamı, akademisyen ve çeşitli sivil girişimlerde yer almış yurttaşların adları ise şöyle: Mehmet Ali Aslan, Oya Baydar, Ali Bayramoğlu, Bahri Belen, Ayşe Berktay, Ahmet Hakan Coşkun, Murat Çelikkan, Adalet Dinamit, Özlem Dalkıran, Tarık Ziya Ekinci, Yiğit Ekmekçi, Fatma Gök, Berat Günçıkan, Ercan Karakaş, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Mesut Öztürk, Özdem Petek, Fikri Sağlar, Vecdi Sayar, Derya Sazak, Hakan Tahmaz, Mebuse Tekay. Öte yandan Van, Muş, Ağrı, Diyarbakır Baro başkanları ve üyelerinin de heyete Van'dan katılacakları bildirildi.