Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi 72’nci günü geride bıraktı. Önceki gece yapılan saldırıyla ilişkin konuşan Özakça, “Annenin ahını alan polisler annelerinin yüzlerine nasıl bakacak” dedi

Semih Özakça açlık grevinin 72.gününde konuştu: Bu polisler annelerinin yüzlerine nasıl bakacak

72 gündür açlık grevinde olan akademisyen Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in Yüksel Caddesi’ndeki açlık grevine destek için nöbet tutan iki ismin annesine önceki gece polissaldırdı. Özakça’nın annesi Sultan Özakça ile birlikte 10 kişi gözaltına alındı. Polis eylem alanını boş bırakmayan iki anneye ve destekçilerine, ısınmak için yakılan ateşin söndürülmesini isteyerek müdahale etti. Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle rahatsızlananlar oldu. Eylemin sonlandırılmasını isteyen polis son olarak 10 kişiyi gözaltın aldı. Her gün direniş alanında yapılan basın açıklamasına Gülmen yorgun olduğu için katılamadı. Açıklama öncesinde eski CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran direniş alanını ziyaret etti.


Direniş alanında gerçekleşen açıklamada Semih Özakça, gece saatlerinde alanda nöbet tutan 10 kişinin polis saldırısına uğradıktan sonra gözaltına alınmasını kınayarak başladı. Gözaltına alınanlar arasında annesi Sultan Özakça da olan Özakça, son günlerde polisin direniş alanına saldırısının sıklaştığını, son saldırıda ise annesinin darp edildiğini belirtti. Polise seslenen Özakça, “Gece yarısı annelerimize dahi saldırma cüretini gösterenlere annem ‘Sizin çocuklarınız yok mu’ diyor ancak onlar annemi sürüklemeye devam ediyor. Bir annenin ahını aldıktan sonra polisler annelerinin yüzlerine nasıl bakacak. Sizin onurunuz, adaletiniz bitti. Sizin saldırdığınız insanlar onuru ve adaleti savunuyor. Burada ekmeğimizi istiyoruz” diye konuştu.

Polislerin direniş alanına saldırı sırasında “Ankara Valisinin talimatı var” dediğini aktaran Özakça, “Ankara Valisine hatırlatmak istiyorum. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun sonu malum. Dikkat et, senin de sonun onun gibi olmasın” dedi.

Açıklamada konuşan Veli Saçılık 192 gündür direnişe devam ettiklerinin altını çizerek şöyle konuştu: “Biz işimizi geri istiyoruz, bu dünyanın en meşru talebidir. Dün Fethullah’la kol kola gezenlere, eğitimi cemaatlere teslim edenlere diyoruz ki eğer yargılanacaksak buyurun, biz de yargılanalım siz de yargılanın. Hocalarımız 72 gündür açlar ama bu açlık yemeğe olan açlık değildir. Bu açlık adalete olan açlıktır. Biz 192 gündür adalet istediğimiz için sopa yedik.”

Öte yandan direniş alanınını 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle gençler ziyaret ederek Semih Özakça’ya çiçek verdi.

***

ÇYDD: Açlık grevi sonlandırılmalı
Çağdaş Yaşamı destekleme Derneği Genel Merkezi 22. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde “Yaşama hakkının korunması, çalışma hakkı ve iş güvenliği en temel insan haklarındandır. Hiçbir gerekçe gösterilmeden KHK ile işten atılan, hukuki olarak hak arama yolları kapatılan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvurdukları açlık grevi, hakları geri vererek sonlandırılmalı, yeniden işlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır” denildi.

***

Nöbeti Başçetin devraldı

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek vermek amacıyla Kadıköy’de başlatılan eylem ikinci haftasını geride bırakırken, bugünkü nöbeti KHK ile ihraç edilen akademisyen Serdar Başçetin devraldı. Başçetin, “Talebimiz arkadaşlarımızın bir an önce işlerine iade edilmesi, vücutlarında kalıcı bir hasar oluşmadan hakları iade edilerek açlık grevinin sonlandırılmasıdır” dedi.