Ankara’da ‘kimsenin kimseye karışmadığı’ yapısıyla gözde olan Batıkent’in demografik yapısı giderek bozuldu. BirGün’e konuşan Batıkent muhtarlarına göre semtin yapısına kasıtlı olarak müdahale edildi.

Semtin yapısını kasıtlı bozdular

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara’da, ‘çarpık kentleşme sorununa çözüm’ olarak 1973 yılında oluşturulan Yenimahalle ilçesine bağlı Batıkent semti, son yıllarda olaylarla anılır hale geldi. Küçük yaştaki kız çocuklarını tacizden korumak isterken öldürülen Haydarcan Kılıçdoğan, dikkatleri bir kez daha semtin bozulan yapısına çevirdi.

Kapladığı alan ile Yenimahalle’nin neredeyse yarısını kapsayan semtin, demografik yapısındaki tahribat giderek hızlandı. Semtteki nüfusun artması yeni konut ihtiyacını da beraberinde getirirken inşa edilen her yeni konut ile semtin alışılagelmiş yapısı biraz daha bozuldu. BirGün’e konuşan Batıkent muhtarları, semtin yapısının kasıtlı olarak bozulmak istendiğini savundu.

TOPYEKÛN ÇABA ŞART

Batıkent’in demografik yapısının son yıllarda değiştiğini ifade eden İlkyerleşim Mahallesi Muhtarı Fecire Yazan, semtteki son durumu şöyle anlattı: “Hem nüfusun artması hem eskilerin bir kısmının semtten ayrılması son üç, dört yılda buradaki yapıyı bozdu. Son yıllarda olaylar da arttı. Parklarda uyuşturucu kullanımıyla ilgili uyarılar geliyor. Semtin birçok yerinde bu tür problemlerin yaşandığını görebiliyoruz. Müdahale etmek, farkındalık yaratmak istedik. Emniyet’e çok ısrarlı bir şekilde baskı yaptık. Biraz fazla güvenlik göndermeye başladılar. Parkların aydınlatılması konusunda belediyeyi uyardık, onlar çaba sarf ettiler. Ancak bir yerden kovuyoruz, başka yerde çoğalıyorlar. Bunu tam olarak çözmemiz için topyekûn bir çaba göstermemiz gerekiyor.”

SON YILLARDA ARTTI

Batı Sitesi Mahallesi Muhtarı Ali Fidan da semtin demografik yapısındaki değişime dikkat çekti. Batıkent’i, “Kimsenin bir diğerine karışmadığı bir semt” olarak tanımlayan Fidan, “Yaşadıkları semtlerde rahat edemeyenlerin kaçış noktası oldu burası. Son yıllarda semtte olaylar arttı. İnsanların huzurla yaşadığı bir semtin kimyasıyla oynanıyor” dedi. Batıkent’in işçi ve emekçilerce kurulan bir semt olduğunu anımsatan Fidan, “Buralarda çarşılar vardı eskiden, insanlar çarşılarda bir araya gelir, birbirlerinin sorunlarını dinlerdi. Ancak yeni yapılan konutlar ile insanları yalnızlaştırdılar” diye konuştu.

UYUŞTURUCU YOĞUNLAŞTI

İnönü Mahallesi Muhtarı Zübeyir Dönmez ise semtteki değişime yönelik şu çarpıcı sözleri sarf etti: “Meydan’da iki üç sene önce bir çocuğumuz daha bıçaklanarak öldürüldü. Oraya uyuşturucu kullananlar dadandı. Hepsi başka semtlerden geliyor. Semtimizdeki parklarda uyuşturucu kullanımı maalesef çok yoğunlaştı. Mahallemdeki parktan yatak çıkardık geçen günlerde. Batıkent’in yapısı son dönemde inanılamayacak derecede bozuldu. Haydarcan büyük bir duyarlılık gösterdi. İnsanların can güvenliği kalmadı artık. Ben oğluma, ‘Meydana gitme’ diyorum artık. Parklarda spor yapan insanların sayısı azalıyor giderek. Buranın yapısını değiştirmek için kasıtlı şekilde uğraşıyor gibiler.”