İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararını tanımayan 120’den fazla kadın ve LGBTİ+ örgütü, 19 Haziran’da Maltepe'de gerçekleştirilecek mitinge çağırdı

Sen yoksan bir eksiğiz

Fotoğraf: csgorselarsiv/Meltem Ulusoy

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından feshedilmesinin ‘yok hükmünde’ olduğunu söyleyen kadınlar, 19 Haziran’da Maltepe’de miting gerçekleştirecek. “Hayatlarımızdan, eşitlikten ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz!” diyen 120’den fazla kadın ve LGBTİ+ örgütü, mitinge çağrı yaptı.
“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!” başlıklı açıklamada kadınlar, sözleşmenin eşitlik idealinden vazgeçmeyeceğine dikkat çekildi. Şiddetten uzak, eşit ve özgür yaşamaya dair talebin yenilendiği açıklamada, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında hayat geçirme çabamızdan ve eşitliğin tesisi için uygulanması gereken politikaları talep etmekten vazgeçmiyoruz! Hayatlarımızdan, eşitlikten ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz! Ardında geniş bir toplumsal mutabakat olan İstanbul Sözleşmesi’nden tek bir kişinin kararı ile hukuksuzca çıkılmasını kabul etmiyoruz!” denildi.


HAYKIRIYORUZ

Erkek şiddetinin ve çocuk istismarının önlenmesi istenen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin “vicdanlara” bırakılmasını ve bir kadın cinayetini daha kabul etmiyoruz! 6284 sayılı Kanun’un tam olarak uygulanmamasını, TCK 103. maddesinde değişiklik yapılmaya çalışılarak çocuk istismarı faillerine yönelik af çıkarma girişimlerini ve kadınların yoksulluk nafakası haklarının sınırlandırılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz! İçinde şiddet yaşanan ailenin kutsallığını kabul etmiyoruz! LGBTİ+’ların nefret söylemlerine maruz bırakılmalarını ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili olumsuz kamuoyu oluşturmak için propaganda malzemesi yapılmalarını kabul etmiyoruz! Haykırmaya devam ediyoruz! Sen yoksan bir eksiğiz.”

***

1 Temmuz’da sona erecek

İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart’ta tek taraflı olarak feshedilmişti. Fesih kararı 23 Mart’ta Avrupa Konseyi’ne de bildirilmişti. Daha sonra Resmi Gazete’de 1 Temmuz’da sözleşmenin sona ereceğine ilişkin belge yayımlanmıştı.