SENARİSTBİR tarafından düzenlenecek Onur Gecesi ile 395 senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren senarist Safa Önal ve sinemanın emektarları ödüllerini alacak.

Kaynak: Haber Merkezi
Senarist Birliği’nden Guinness rekorları kıran senariste onur gecesi

SENARİSTBİR, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün de desteğini alarak gerçekleştireceği “SAFA ÖNAL ONUR GECESİ” için hazırlıklarını tamamladı.

Filme çekilmiş 395 adet senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran senarist Safa Önal, Vesikalı Yârim, Ağaçlar Ayakta Ölür, Ah Güzel İstanbul, Ah Müjgân Ah, Dilâ Hanım, Tatar Ramazan, Tatlı Nigâr, Doktor Civanım gibi pek çok kült olmuş filmin senaryosu ile unutulmazlar arasına girdi. 91 yaşındaki duayen senarist Safa Önal, geçmişten günümüze Türkiye’de “telif hakkı” konusundaki çalışmaların yetersiz oluşundan dolayı senaryosunu yazdığı bu işlerden hiç telif hakkı alamamış.

SENARİSTBİR Yönetim Kurulu, düzenleyecekleri bu gecede hem sinemaya kattıkları için Safa Önal’a bir onur ödülü ile saygılarını sunacaklarını, hem de sektöre çok değerli katkılar sunmuş fakat hiç telif alamamış olan emektar senaryo yazarlarına emek ödüllerini takdim edeceklerini söylüyor. Gecede ayrıca, Safa Önal’ın üst jüri olarak seçtiği on ulusal film içinden SENARİSTBİR üyelerinin oyları ile “Safa Önal Seçkisi İçinden En İyi Senaryo” ödülünü verilecek olup, yine üyelerin oyları ile seçilen “En İyi Safa Önal Senaryosu” ödülleri sahiplerini bulacak.

Telif hakları konusunda uzun süredir yoğun bir çalışma temposu içinde olan SENARİSTBİR üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yürüttüğü bu çalışmalarda mutlu sona ulaştı. Yasal olarak geçmişe dönük hazırladıkları detaylı çalışmalarla yurtdışı telif haklarının ilk aşamasını o ülkelerden toplayarak Türkiye’deki hak sahiplerine dağıtan Senarist Birliği’nin Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

“Safa Önal adına düzenleyeceğimiz bu gecede, senaryo ve diyalog yazarı üyelerimizi davet edecek, geçmişten günümüze yaptığımız çalışmalar ve meslek örgütü olarak dağıttığımız ilk yurtdışı telifleri ile ilgili sunumlar ve bilgilendirmeler yapacağız. Telif alanında çok önemli bir yol kat etmiş olan SENARİSTBİR olarak gerçekleştireceğimiz bu etkinliğin, kültür ve sanatta emeğin değerini bulması üzerine hayli önemli olduğuna ve kamuoyunda da ses getireceğine inanıyoruz.

15 Nisan 2023 tarihinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde saat 19.30’da başlayacak “SAFA ÖNAL ONUR GECESİ”ne tanıklık etmeniz ve bize desteklerinizi sunmanızdan mutluluk duyarız. “

SAFA ÖNAL KİMDİR?

Safa Önal 17 Aralık 1930, İstanbul doğumlu Türk senarist, yönetmen ve yazar.

1945 yılında kısa öykülerle başladığı yazarlığını geliştirmeye çalışırken, bir yandan da çeşitli dergilerde çalıştı.

Senaristlik konusunda ilerleme kaydeden Önal'ın filme çekilmiş 395 senaryosu, dünyanın en ilgi çekici rekorlarının yer aldığı Guinness Rekorlar Kitabı tarafından bir dünya rekoru olarak onaylandı.

Zaman zaman Bülent Oran ve Ertem Göreç gibi isimlerle de çalışmıştır.

1973 yılından itibaren yönetmenliğe başlayarak 40'a yakın film yönetti.

Çok sayıda fotoroman senaryosu da yazmıştır. Bunlardan en çok bilineni olan “Beyaz Şemsiye” adlı fotoromanda Türkan Şoray ve Cihan Ünal da rol almıştır.

Televizyon kanallarına dizi senaryoları da yazarak, meslek yaşamını sürdüren Önal, 2007 yılında yaptığı son filmle yönetmenliği bıraktı. Söz yazarı, sunucu Sezen Cumhur Önal, Safa Önal'ın kardeşidir.

• Gümüş Palmiye Ödülü, İtalya

• 1969: 1. Altın Koza Film Festivali - En İyi Senaryo - "Menekşe Gözler"

• 2000: 5. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri - Sinema Onur Ödülü

• 2006: 13. Altın Koza Film Festivali - Yaşam Boyu Onur Ödülü

• 2010: 47. Altın Portakal Film Festivali - Yaşam Boyu Onur Ödülü