Senatörlerden açık mektup: Boğaziçi rektörü akademik özgürlüğü savunmalı

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’nin seçilmiş senatörleri, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olmak için başvuracak rektör adaylarına hitaben bir açık mektup kaleme aldı. 11 profesörün imzasının yer aldığı mektupta “Rektör akademik özgürlüğü savunabilmeli” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin seçilmiş senatörleri, 2 Ocak’ta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Rektör Melih Bulu’nun, Cumhurbaşkanı tarafından 15 Temmuz 2021 tarihinde görevden alınmasının ardından, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olmak için başvuracak adaylarhitaben bir açık mektup kaleme aldı. Yükseköğretimde yeni bir yönetişim modeline ihtiyaç olduğu belirtilen, on bir seçilmiş senatörün imzasını taşıyan mektupta; Boğaziçi Üniversitesi senatosunca kurulan Üniversitelerde Yönetim Yapılanması Çalışma Komisyonu’nun (ÜYYK) hazırladığı, akademik özgürlük ve üniversite özerkliği temelinde kamu araştırma üniversitelerinin geleceğini ele alan 13 Temmuz 2021 tarihli raporda ortaya konulan esasların önemsendiği ifade edildi.

Mektupta “ÜYYK raporunda rektörün yetkinliklerine dair belirtilmiş olan bazı noktaları rektör adaylarına hatırlatmak isteriz” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Üniversite bileşenlerinin temel hakkı olan akademik özgürlüğün kullanılmasını teşvik edip koruyacak olan rektör, üniversitesini, kamuya ilan edilen değerlerini de özümsemiş olarak, üniversite içi ve dışında ifade edebilmeli ve gereken her yerde savunabilmelidir.

AKADEMİK ÖZGÜRLÜK TEŞVİK EDİLİP KORUNMALI

Üniversitede çeşitlilik ve kapsayıcılığı evrensel değerler olarak benimsemeli, bileşenlerin katılımıyla oluşturulacak kurul ve komisyonların çalışmaları üzerinden kararların alındığı bir akademik yönetişim modelini esas almalıdır. Bağlantılı olarak akademik personelin istihdam, yükseltme ve atamalarında liyakat ilkesini her zaman ön planda tutarak, akademik birim ve yetkili kurulların kararlarını uygulamalıdır.Üniversitemizin bu ilkeler ve değerler doğrultusunda yönetilmesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”