Gıda İş’e üye oldukları için Kod 46 ve Kod 49 iddiasıyla işten çıkarılan Yasin Çakır Un Fabrikası işçileri direnirken patronlara isyan ediyor. İşçiler, “Biz hakkımızı istedik, onlar tehdit etti. Sendikayı bırakmayız” dedi.

Sendika da bizim, bu direniş de
Fotoğraf: BirGün

Emek Servisi

Eskişehir’de organize sanayi bölgesinde bulunan Yasin Çakır Un Fabrikası işçilerinin, DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılmalarının ardından başlattıkları direniş 20’nci gününe ulaştı.

İşten çıkarıma gerekçesi olarak ‘işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapma’yı kapsayan Kod 46 ve ‘makinelere hasar verme’ye ilişkin olan Kod 49 gösterilirken 23 işçi bu duruma tepkili. Gıda İş’e üye olan fabrika işçileri, sendikayla birlikte düzenledikleri toplantıyla üye olduktan sonra işten çıkarıldı. Fabrikanın önünde 20 gündür direnen işçilerden Erhan Özel yaşadıkları sürecin sendikaya üye olmalarının ardından başladığına dikkat çekerken “Bize çeşitli mobbing uygulayarak işyerimizdeki huzurumuzu kaçırdılar. Ücretlerimizin ödenmesini, haklarımızın verilmesini istedik. Rahat huzurlu bir çalışma ortamı istedik” dedi.

MÜDÜRDEN ‘FABRİKAYI YAKARIM’ TEHDİDİ

İşçilerden Battal Çetinbaş da 20 gündür aynı mağduriyeti yaşıyor. Fabrikaya 12 yıl boyunca emek verdiğini dile getiren Çetinbaş, kendisinin ve çalışma arkadaşlarının maaşlarındaki vergi kesintilerini, gelir sorunlarını defalarca dile getirmelerine rağmen kulak arkası edildiğini söyledi. Sorunlarına çözüm olarak sendikaya üye olduğunu belirten Çetinbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Sendikanın ilk üyelerindenim. Üye olduktan 2-3 hafta sonra Genel Müdür fabrikada bizi ayırdı. Toplayıp ‘Sizi sendikaya sokmam. İşten atarım, fabrikayı da yakarım’ diye tehdit etti.” Anayasal haklarını ve işlerini geri isteyen işçilerin sendikal haklarını sonuna kadar kullanacaklarının altını çizen Çetinbaş, işten çıkarma gerekçesinin bir suç olduğunu belirtti. Çetinbaş: “Yaptıkları kanunu çiğnemek. Beni ve hatta 20 yıllık çalışanlarını bile Kod 49 bahanesiyle tutanak tutup işten attılar. İşsizlik maaşı bile alamadık. Onlar zaman kazanmak istiyorlar ama biz günlerdir buradayız. Sendikayı da bırakmayacağız” diye konuştu.

***

DAYANIŞMA ETKİNLİĞİ YARIN

Direnişin işçileri birbirine bağladığını söyleyen Mehmet Ali Ege ise şöyle konuştu: “Yakıt ve yiyecek masraflarımız oluyor hep birlikte dayanışma kurmak için yarın Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ndeki dayanışma etkinliğimize tüm dostlarımızı davet ediyoruz” dedi. Aynı zamanda tehdit edilen işçilerden biri olan Ege, şunları söylerdi: “Bizi açık açık tehdit ettiler. ‘Size acımam, çoluğunuza çocuğunuza acımam kovarım’ dediler.”