Muratpaşa Belediyesi’nde Genel-İş’te örgütlenen işçilerin istifaya zorlanması üzerine sendika, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Başka sendikaya zorlanan işçiler “Burada itaat ve sadaka kültürü var” dedi.

Sendika seçme hakkına engel

Deniz GÜNGÖR

Antalya'da CHP’li Muratpaşa Belediyesi’nde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na üye işçilere uygulanan istifa baskısı nedeniyle Genel-İş Sendikası, Belediye Başkanı Ümit Uysal ve yardımcıları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusunda Genel-İş’te örgütlü işçilerin baskı ve tehditle Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’na üye olmaya zorlandıklarını ifade edildi. İşçilerin makam odalarına çağırılarak üst araması yapıldığı ve e-devlet şifrelerinin zorla alındığı aktarılan suç duyurusunda, cep telefonlarının toplanarak Genel-İş’ten istifa etmeleri için işten çıkarılmakla tehdit edildikleri belirtildi. 137 işçininse Genel-İş Sendikası’ndan istifa etmek zorunda kaldığı açıklandı.

Genel-İş Sendikası Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kara ve Muratpaşa Belediyesi’nden bir işçi yaşananları BirGün’e anlattı. Kara, “Bugün emek sınıfı sömürülmektedir. Herkes kendi koltuğunu düşünürken biz işçi sınıfının çıkarını gözetiyoruz” derken belediye işçisi ise “Burada itaat ve sadaka kültürü var” ifadelerini kullandı.

KORKU POLİTİKASI İŞE YARAMAYACAK

Genel-İş Sendikası’nda Ağustos 2016 tarihinden itibaren örgütlenmeye başladıklarını anlatan Muratpaşa Belediyesi işçisi, “Yıllardır baskı ve tehditlerle engellenmeye çalışıyoruz. Şefler ve müdürler bizi iş akdimizin feshedilmesi ve sürülmekle tehdit ediyor” dedi. Belediye Başkan Yardımcıları Taylan Dikmen ve Meltem Dağlı’nın işçileri odalarına çağırarak Belediye-İş Sendikası’na üye olmaları için baskı kurduklarını aktaran işçi, “Belediye-İş’e geçmek isteyenleri orada kendileri üye yaptılar tekrardan, geçmek istemeyenleri ise ‘Yılbaşında çıkış var, DİSK sizi kurtarsın’ ifadeleriyle tehdit ettiler” ifadelerini kullandı. İşçilerin e-devlet şifrelerini tekrardan Belediye-İş Sendikası’na üye yapmak için topladıklarını belirten emekçi, “İçeri girdiklerinde ise ses kaydı almasınlar diye işçi arkadaşlarımızın üzerlerini arayarak telefonlarını topluyorlar, dışarıda bıraktırıyorlar. Burada itaat ve sadaka kültürü var” diye konuştu.

Belediye tarafından Genel-İş Sendikası’ndan istifaya zorlanmalarını değerlendiren emekçi, “Bize anayasal hakkımız olan örgütlenme hakkımızı kullandırtmıyorlar. Mücadelemizi CHP’li bir belediye engelliyor. Ben bu yaşananlardan sonra CHP’nin sosyal adaletine karşı inancımı kaybettim” dedi. “Şu an ki koşullarda tek umudumuz millet ittifakı” diye konuşan işçi “Ancak onlardan da bu baskıyı görüyorsak AKP’den de MHP’den de pek bir farkları kalmamış demektir. Sendika seçme özgürlüğümüz engelleniyor bu resmen faşizmdir” ifadelerini kullandı.

İşçilerin talebi doğrultusunda Muratpaşa Belediyesi’nde örgütlenme çalışmalarını başlattıklarını belirten Genel-İş Sendikası Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kara, “Burada solculuktan, emekten ve özgürlükten bahseden bir belediye başkanı, mevcut iktidarın bütün gücünü emekçi sınıfının üzerine koyarken Cumhurbaşkanının külliyesinde konuşan Belediye-İş Sendikası’nın işçi sınıfını nasıl temsil etmesini ister?” diye sordu. Türk-İş’in Amerika’daki Türkevi açılışında bulunduğunu hatırlatan Kara, “Amerika’da Türkevi’nin açılışında bulunan bu konfederasyon işçi sınıfını temsil edemez öncelikle bunu bilmek gerekiyor” diye konuştu. DİSK olarak emek sınıfını temsil ettiklerini aktaran Kara son olarak şunları söyledi: “Bugün emek sömürülmektedir. Herkes kendi koltuğunu düşünürken biz işçi sınıfının çıkarını gözetiyoruz.”