Sendikalaşma mücadelesi veren MKS Transformatör işçileri, dün greve başladı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Serdaroğlu, “Kıytırık patron işçi düşmanı bir tavırla yıldıracağını düşünüyorsa yanılıyor” dedi.

Sendikal hak için burada grev var!
MKS işçileri, fabrikanın önünde basın açıklaması yaparak grevi başlattı. (Fotoğraf: BirGün)

HABER MERKEZİ

Kocaeli Çayırova’daki Marmara Geri Dönüşümcüler Sanayi Sitesi içerisinde bulunan MKS Transformatör’de uzun süredir sendikalaşma mücadelesi veren işçiler, dün greve çıktı. Sendika ve toplu sözleşme hakları için greve çıkan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, fabrikanın önüne “Bu işyerinde grev var” pankartı astı.


Fabrikanın önündeyapılan açıklamada konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, “Hem sarı sendikalarla, hem de patronlarla kavga etmeye devam edeceğiz” dedi. Onurlu metal işçileri olarak cesaretli olacaklarını söyleyen Çiftçi, “Yaşamın her alanında, attığımız her adımda bu kavgayı göğüsleyeceğiz ve mutlaka biz kazanacağız” diye konuştu.

PATRONLARIN İPİNİ BIRAKTILAR

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise İzmit’te kurulu bulunan Posco fabrikasında işçilerin mücadelesini engellemek için yapılan uygulamalardan örnekler verdi. Çalışma Bakanlığı’nın sendikalarına yetki vermediğini hatırlatan Serdaroğlu, şöyle konuştu: “Altını çizerek söylüyorum, MKS’nin ‘Kıytırık patronu’ bizi böyle insanlık dışı, işçi düşmanı bir tavırla yıldıracağını düşünüyorsa yanıldığını görsün. Biz bunların ağa babalarıyla da mücadele ediyoruz. Bu ülkede patronların iplerini tamamen serbest bıraktılar. İşçilere istediği gibi saldıracakları bir ortam yarattılar. Posco’da greve çıkamadık biz. 5 yıl sürdü mahkeme! Posco’nun patronu bunların ağa babalarından. Kibar Holding, Ali Kibar... 100’e yakın işçiyi işten attılar, işçileri sendikadan istifa ettirdiler. TÜGVA’ya, TÜRGEV’e 1 Milyon Euro rüşvet vererek yetkimizi Çalışma Bakanlığı’ndan 40 gün boyunca gönderttirmediler. Hepsi suç ortağı bunların. Çalışma Bakanlığı da dahil. Ama biz 5 yıl sonra orada yetkiyi söke söke aldık.”

“İşçinin bir sendikaya ulaşma süreci 5 yıl sürer mi?” diye soran Serdaroğlu, şunları dile getirdi: “İşverenlerin istedikleri gibi at koşturdukları bu ortamın birinci derecede sorumlusu sürece göz yumanlardır. Siz bu işçilerin bırakın yasal haklarını, insan haklarını çiğnemeyi bir marifet zannediyorsunuz. Metal işçileri her yerde tavırlarını ortaya koyar. Haklıysam o hakkı almak için mücadelemi veririm. Ama işte bunlar, işçi düşmanları da işçi hak ve çıkarlarını koruyan bir sendika yerine onların önünde secde eden bir sendikayı tercih ediyorlar. Karşımıza ne engel çıkarırsa çıkarsınlar çelik yürekli metal işçileri artık o engelleri aşma alışkanlığını sağlamıştır, aşacağız. İşten çıkartılan arkadaşlarımızla bu grevi sürdüreceğiz. İçeride bize katılmak isteyen arkadaşlarımızın da dahil olmasıyla bu işverene yapmış oldukları şeylerin karşılığında yaşanması gerekenleri yaşatacağız.”

***

MATA İŞÇİSİ İŞ BIRAKTI

İstanbul Tuzla’da bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata Otomotiv’de süresiz eylem başlatan bin 200 işçi, direnişin ikinci gününü de geride bıraktı. Yüzde 20’lik ek zam talepleri patron tarafından karşılanmayan, işten atılmakla tehdit edilen Mata işçileri, Birleşik Metal-İş’in çağrısıyla pazar günü bir araya gelmiş, ek zam taleplerini yüzde 25’e çıkardıklarını ifade etmişti. İşçiler talepleri karşılanana kadar her vardiyada birer saat iş bırakma eylemi kararı almıştı. Önceki gece kendilerini fabrikaya kapatan Mata işçileri, talepleri karşılanana kadar mücadelede kararlı olduklarını söyledi.

SLOGAN ATMAKTAN SESİMİZ ÇIKMIYOR

BirGün’e konuşan Mata işçisi Özcan Atmaca, işverenden henüz bir adım gelmediğini aktararak eylemlerini sürdüklerini ifade etti. “İş güvenliği hakkımızı ve ek zam talep ediyoruz” diyen Atmaca, “Bunlar için görüşmeye hazırız. Yoksa eylemlerimize devam edeceğiz. Gece de dahil fabrikanın önündeydik. Arkadaşlarımızda sıkıntı yok, bağırıp slogan atmaktan sesimiz çıkmıyor. İşveren masaya oturup çözüm noktasına gelirse bitiririz" ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

2012’den bu yana Birleşik Metal-İş’te örgütlenerek sendikalaşma mücadelesi veren MKS Transformatör işçileri baskı nedeniyle Özçelik-İş’e üye olmak zorunda kaldıklarını ifade etmişti. İşçiler kesinleşmiş yetkinin gelmesiyle Birleşik Metal-İş’e tekrar üye oldu. Sendikanın yetkiyi alması üzerine 26 işçi işten çıkarıldı. Fabrika önünde 14 Şubat’ta direniş başlarken işçiler dün greve çıktı.