Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile memur ve işçi konfederasyonları arasında ‘koronavirüs’ görüşmeleri yapıldı. Konfederasyonlar acilen alınmasını istedikleri önlemleri sıralarken Bakan Selçuk’un yalnızca not almakla yetindiği öğrenildi

Sendikalar talep etti, Bakan not aldı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs salgını konusunda çeşitli önlemleri hayata geçirmeye hazırlanan iktidar ile işçi ve memur konfederasyonu temsilcileri arasında gerçekleştirilen temaslarda, “Çalışanların ücretlerinin artırılması” talebi gündeme geldi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile KESK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ ile işveren örgütü TİSK’in başkanları ve yöneticileri bir araya geldi. Toplantıda koronavirüse karşı alınan tedbirler ve çalışanların bu salgından etkilenmemesi için yapılması gerekenler konuşuldu. İşçi ve memur konfederasyonlarının temsilcileri ile görüşen Bakan Selçuk’un önerileri not ettiği ve belirtilen konular hakkındaki görüşlerini daha sonra açıklayacağı öğrenildi.

ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN

Edinilen bilgilere göre, işçi ve memur konfederasyonlarının koronavirüs salgını konusundaki öncelikli talepleri “salgının küçümsenmemesi” oldu. KESK adına görüşmeye katılan Genel Sekreter Ramazan Gürbüz, ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından çalışanların enflasyon altında ezildiğini, bu nedenle salgına karşı etkin önlemler almasının zorlaştığını söyleşti. Gürbüz ayrıca, “Temel tüketim maddelerine, özellikle gıda ürünlerine yapılan zamlar geri çekilmelidir. Virüsten koruyucu ürün ve malzemelerin başta dar gelirliler olmak üzere halka ücretsiz dağıtımı yapılmalıdır. Koronavirüs tehdidini ceplerini doldurmanın, emekçilerin haklarını budamanın fırsatı haline getirenlere göz yumulmamalıdır. Dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin, emekliklerin, işçilerin, kamu emekçilerinin gelirleri insanca yaşamlarına yetecek bir seviyeye çekilmelidir” gibi önerilerde bulundu.

TÜRK-İŞ FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Bakan Selçuk ile yapılan görüşmede, TÜRK-İŞ ise ekonomik taleplerin ikinci planda olması gerektiğini savundu. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Bu bir ekonomik kriz değil, yaşam krizi, sağlık krizi. Önceliğimiz yaşam ve sağlık, sonra tencerenin kaynaması” dedi. Konfederasyon temsilcilerinin birçoğunun bu fikre karşı çıktığı, iki krizin bir arada çözüme kavuşturulması gerektiğini savunduğu öğrenildi.