TED’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin hazırlayarak Bakanlığa sunduğu öneri metni, iş güvencesini tehdit ettiği, eğitim sendikalarının tepkisini çekti. Sendikialar kanunun paydaşlarla hazırlanmasını istedi

Sendikalardan Meslek Kanunu önerisine tepki: Paydaşlarla hazırlanmalı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

TED’in, MEB’in çıkarılacağı sözünü verdiği ve öğretmenlerin merakla beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yayımladığı öneri metni, birçok yönden eleştirilerin hedefi oldu. Metin, öğretmen yetiştiren programların kontenjanlarının ihtiyaca göre düzenlenmesi, sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması gibi olumlu önerilere karşın mesleğin bazı değerlerini ortadan kaldıracağı savunulan maddeleriyle yoğun eleştiri aldı. “Kariyer basamakları” başlığı altında önerilen, “Uzman öğretmenlik” ve “Başöğretmenlik” gibi unvanlar, eğitimde ast-üst ilişkisine yol açacağı gerekçesiyle en çok eleştiri alan önerilerden biri oldu. BirGün’e konuşan sendika yöneticileri, öneri metnine tepki gösterdi.

MEB’i yansıtıyor
Önerilerin öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiğini belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Böyle bir metni eğitim alanından bir kurumun hazırlaması manidar” dedi. Metnin, Bakanlığın görüşlerini yansıttığına dikkati çeken Bozdoğan, “Yasa tasarısına öğretmenlik mesleğinde hiyerarşik yapıyı öngören bir düşünce şekil veriyor” diye konuştu. Bozdoğan, öğretmenliğin özel ihtisas mesleği olduğunun altını çizerek öğretmenlerin kendi arasında sıfatlarla bölünmesinin doğru olmayacağını ifade etti.

***

Piyasacılığın uzantısı

Metnin, okul idarecilerinin ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi gibi birçok açıdan sıkıntılı öneriler getirdiğini söyleyen Bozdoğan, şöyle konuştu:

“Yasa önerisi, öğretmeni içinde bulunduğu sosyo-ekonomik ortamdan ayırmayı öngörüyor. Öğretmenleri eğitim politikalarının belirlenmesinde etkin hale getiren bir meslek kanununa ihtiyaç var. Norm kadroların ders saatinin haftada 24’e, haftalık iş saatinin 36’ya çıkarılması gibi unsurlar piyasacılığın uzantısı olarak görünüyor.”

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da metinde öğretmenlerin iş güvencesini tehdit eden öneriler yer aldığını belirterek “Öğretmenlikle ilgili yasa, özel kuruluşlardan alınan önerilerle değil, sendikalar başta olmak üzere konunun esas paydaşlarıyla hazırlanmalı” diye konuştu. Önerilerin, var olan değerlerin ortadan kalkmasına neden olacağını bildiren Yıldırım, “Onaylamamız mümkün değil” dedi.