Sendikalıya 16 aydır bitmeyen zulüm

Nisa KÜÇÜK

Muğla'da maden sektöründe faaliyet gösteren Kömürcüoğlu Çınartaş şirketinde taşımacılık işkolunda çalışan ve sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, 489 gündür direniyor. DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye 11 işçi, iyileştirilmiş ücret talebiyle sendikalı olarak işe iadelerini istiyor. İşten çıkarılan şoförlerden Zeki Yıldırım ile Nakliyat-İş Sendikası Mali Daire Başkanı Ali Özçelik, süreci BirGün’e anlattı.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarını alabilmek için örgütlendiklerini söyleyen Zeki Yıldırım, işten atılma sürecinin de bundan sonra başladığını aktardı. İş yerinde toplu iş sözleşmesi için çoğunluğa ulaştıklarını kaydeden Yılmaz, “İşveren sendikaya üye olup olmadığımızı öğrenmek için bizden e-devlet şifrelerimizi istedi. İşverenin böyle bir hakkı yok, biz şifrelerimizi vermedik ancak örgütlendiğimiz duyuldu. Biz 11 kişi işten çıkarıldıktan sonra işyeri birkaç arkadaşımızı daha işten çıkarttı” dedi.


150 lira yevmiye 250 lira ceza

Sendikaya üye olmanın anayasal hak olduğunu hatırlatan Yılmaz, cümlelerine şöyle devam etti: “Biz burada çalışırken iznimiz yoktu. Çok düşük bir maaşla çalıştırılıyorduk. Günlüğümüz 150 liraydı ancak bir gün hastalanıp işe gitmediğimizde maaşımızdan 250 lira kesinti yapıyorlardı. Bizim günlüğümüz o kadar değildi ancak o kadar kesiyorlardı. Buna itiraz edemiyordun çünkü edince de işten çıkarılıyorsun. İş yerinde 32 tane şoför vardı. Bizi işten çıkardıktan sonra hemen yerimize yeni işçi aldılar. Burada 750 tane TIR şoförü var biz kazanırsak buradaki işyerlerinde örgütlenme artacak.”

Ya hep beraber ya hiçbirimiz

Direnişin ardından arabulucuyla konuştukların anlatan Yılmaz, “Arabulucu işe sadece beni alacaklarını söyledi. Ben de bu teklifi kabul etmedim. Biz işçi sınıfıyız, ya hep beraber ya hiçbirimiz. Benim bu tavrımdan sonra kimse iletişime geçmedi. Bizim hiçbir işverenle arabulucuyla bireysel bir husumetimiz yok, biz hakkımızın gasp edilmemesini istiyoruz. İnsani çalışma koşullarında çalışmak istiyoruz, biz köle değiliz. Ben bu süreçte yeni bir işe başlamadım Nakliyat-İş Sendikası bu süreçte maddi manevi her anlamda yanımızda” ifadelerini kullandı.

Nakliyat-İş Sendikası Mali Daire Başkanı Ali Özçelik ise 489 gündür devam eden direnişin kazanana kadar süreceğini söyledi. İşçilerin zor koşullarda çalıştığının altını çizen Özçelik, “Bu şirkette kömür taşımacılığı yapan şoför arkadaşlarımız sendikamıza üye oldukları için işten çıkarıldılar. İşçiler çalışma koşullarının insani olmaması, yoğun çalışma saatlerinin olması, sorunlarının çözülmemesi nedeniyle sendikamıza üye oldu” dedi. Sendikaya üye olmanın anayasal hak olduğunu vurgulayan Özçelik, “Herkes ‘Sendika anayasal hak’ cümlesini dile getiriyor ama uygulama öyle değil. Sendikalaşmanın önünde bir sürü engel var. Bir yandan işveren baskı yapıyor bir yandan mahkeme süreçleri uzun sürüyor. İşçilerin sendikal haklarını kullanmada ciddi bir güvencesizlikleri var” ifadelerini kullandı.