Geçen günlerde medyaya CHP Ankara İl Başkanlığı ve Yenimahalle İlçe Başkanlığı arasındaki 300 milyon dolarlık rant yolsuzluğu kavgası olarak yansıyan ve CHP Ankara Eski İl Başkanı Tarık Şengül’ün istifasıyla sonuçlanan olaylara Şengül dün düzenlediği basın toplantısıyla açıklık getirdi.

ESRA KOÇAK ANKARA

Geçen günlerde medyaya CHP Ankara İl Başkanlığı ve Yenimahalle İlçe Başkanlığı arasındaki 300 milyon dolarlık rant yolsuzluğu kavgası olarak yansıyan ve CHP Ankara Eski İl Başkanı Tarık Şengül’ün istifasıyla sonuçlanan olaylara Şengül dün düzenlediği basın toplantısıyla açıklık getirdi.
Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleştirilen toplantıya gazetemizin eski yazarı ve CHP eski Ankara İl Başkanı Tarık Şengül belgelerle geldi. Şengül il başkanlığı görevini üstlenirken Melih Gökçek tarzı rantçı belediyecilikle mücadele edeceği sözünü verdiğini hatırlattı.
BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜK EDİYOR
Bu usulsüz uygulamaları ortaya çıkarmak için yoğun çaba gösterdiğini hatırlatan Şengül, “İmar alanındaki usulsüzlüklere Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük ettiğine ve Yenimahalle Belediyesi’nin de boyun eğdiğine ve hatta yer yer ortak olmaya başladığına üzülerek şahit oldum” dedi. Bu nedenle de il başkanlığı görevinden istifa ettiğini belirten Şengül, konuşmasına Yenimahalle Alacaatlı Mahallesi’nde yapılan yolsuzluğu açıklayarak devam etti.
GİDEREK YÜKSELEN BİR RANT
Tarık Şengül, Cumhuriyet Halk Partili Yenimahalle Belediye Meclisi’nin, Yenimahalle Alacaatlı Mahallesi’nde 287-328 nolu imar adalarını kapsayan alanda daha önce Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla yapılan ve mevcut imar haklarını 4.7 katı artırıp, 79’dan 188’e, 188 konutu 892’ye yükselten 1/5000 ölçekli plan kararına paralel olarak, 1/1000 ölçekli plan değişikliğine onay verdiğini kaydetti.
KİM BU TERZİ, KİM BU GAZETECİ?
Bu alandaki mülk sahiplerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in A Takımı’ndan biri gazeteci biri terzi olmak üzere üç kişi olduğunu söyleyen Şengül, belgelerin yakın dönemde Melih Gökçek ile yakın çalışmaya başlayan bir isme ait küçük parelerden oluşan 49 adet taşınmaza işaret ettiğini belirtti. “Zenginleşmenin yolu Melih Gökçek’e yakın olmaktan geçiyor A Takımı bu şekilde gayrimenkul zengini oldu” diyen Şengül Ankara'da en büyük yolsuzluğun ve rantın Büyükşehir Belediyesi'nde Melih Gökçek'in A Takımı etrafında gerçekleştiğini söyleyip, yolsuzluk çarkının işleyişini şöyle açıkladı:
"Kentin anayasası sayılan ana planda nüfusun yoğunlaşmayacağı belirtilen bölgelerde parça parça ve özel olarak yapılan değişikliklerle sözgelimi 80 konuta izin verilen bir yere 800 konut yapılır hale geliyor. Elimizde belgeleri var. Bir kooperatif bize de aynı hakkı tanıyın diye Büyükşehir'e başvuruyor. Büyükşehir ‘olmaz, plana aykırı’ diye resmi yanıt veriyor. Sonra birileri o kooperatife yaklaşıyor. Biz bu işi yaparız diyorlar. Aralarında sözleşme yapılıyor. Konut alanını genişletme karşılığı arsanın yüzde 25'ini alıyorlar. Bunun yüzde 5'i o kişilere gidiyorsa yüzde 20'si de Gökçek'in A takımına gidiyor."
Şengül, bu alanlarda “Gökçek ve A Takımı” aracılığı ile konut artışlarının sağlandığını belirterek, ‘Gökçek’in A takımından’ üç kişinin sahip olduğu mülklerin yer aldığı belgeleri gösterdi. Şengül, “İsimleri sildik, savcılara bunları teslim etmeye hazırız. (İmar işlerinden sorumlu belediye meclis üyeliği yapmış) Bir kişinin toplam kendisine ait 63, çocuklarıyla birlikte 83 tane ve de rastlantı olarak tam da bu gelişme alanlarında mülkü olur mu? Olur da onun adı başka bir şey olur” dedi. Savcıları göreve çağıran Şengül, bu isimlerin de kendilerine, Büyükşehir Belediyesi içinden ihbar edildiğini belirtti.
RANT GÖKÇEK’İN ETRAFINDA YUVALANMIŞ
Asıl yolsuzluğun Büyükşehir Belediyesi’nde ve Gökçek’te olduğunu söyleyen Şengül, savcıları göreve çağırırken “Savcılar, müfettişler Yenimahalle’de 1-2 gün harcarsa, Büyükşehir’de 1-2 yıl harcar” dedi. Bütün bu açıklamalarından kaynaklı birkaç gündür tehdit edildiğini söyleyen eski il başkanı Şengül, kentinin rantını yemediği için, içinin rahat olduğunu dile getirdi.
Şengül, Başbakan’ın Şile’de yaptığı konuşmasında geçen “CHP’de daha neler çıkacak göreceksiniz” sözlerine de “sayın Başbakan Yenimahalle Belediyesi için gösterdiğin duyarlılığı Büyükşehir belediyesi için de göster, yiğitlik televizyonlarda bağırarak değil, rant çevreleri sizi tehdit ediyorken açıklamalar yapabiliyorsanız, soruşturmalar açıp kendi partiniz bile olsa rant çevrelerinin üzerine gidebiliyorsanız olur” dedi.
GÜRSEL’İN SES KAYDINI DOĞRULADI
Yenimahalle Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluğa adı karışan Gürsel Tekin için de Şengül şunları söyledi: “ İmar için Tekin aracılığıyla gelen işadamına dair elimde ses kaydı mevcuttur. Ancak bu kaydı isterlerse savcılığa ve parti genel başkanımıza vereceğim. Bu parti disiplininden kaynaklanır. Onu parti disiplin kuruluna havale ediyorum. Burada açıklamam doğru olmaz.”

Yeni CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçin oldu

CHP'li Yenimahalle Belediyesi’yle ilgili rant paylaşımı iddiasını ortaya attıktan sonra istifa eden Tarık Şengül'ün yerine CHP Ankara İl Başkanlığı’na atanan isim belli oldu. CHP Merkez Yönetim Kurulu bu göreve CHP'nin 1974-1978 yılları arasında gençlik kolları başkanlığını yapan Zeki Alçin'i getirdi. Atama yapılmış olsa bile muhaliflerin Ankara için olağanüstü kongre talebi geçerliliğini koruyor. Önder Sav ekibi olağanüstü il kongresi ve Yenimahalle ilçe kongresinin toplanması için delegelerden aldıkları imzaları genel merkeze ulaştırdı. Tüzüğe göre imzalar geçerliyse 45 gün içinde genel merkezin il kongresini toplantıya çağırması gerekecek.